Društveno angažirane predstave za klince

Nasilje i navijačke skupine, homoseksualnost, obrazovni sustav i mentalno zdravlje djece, rodni stereotipi, transgeneracijska trauma….Ma, užas. Crnjak. Depra. Bolje da o tome (ne) razgovaramo!

Teatar Poco Loco i Centar Knap najavljuju CIKLUS PREDSTAVA I RAZGOVORA o tabu temama za djecu i mlade pod nazivom “BOLJE DA O TOME (NE) RAZGOVARAMO”, a koji će se održati od 18. do 22. 09. 2023. u Centru KNAP.

Nasilje i navijačke skupine, homoseksualnost, obrazovni sustav i mentalno zdravlje djece, rodni stereotipi, transgeneracijska trauma….Ma, užas. Crnjak. Depra. Bolje da o tome (ne) razgovaramo! Raspored predstava je sljedeći:

18.9. u 19 sati Suzzane Lebeau: MALI OGAR, Teatar Poco Loco

Mali Ogar i njegova majka žive u kolibi usred šume, daleko od života s ostalima. Mali Ogar je tek napunio šest godina, pa je vrijeme za polazak u školu. Međutim, on ubrzo shvaća da je možda previše poseban da bi se uklopio među svoje vršnjake. Njegova ogromna veličina, promjene raspoloženja i ta zagonetna želja za krvlju veoma ga zabrinjavaju, pa njegova majka, vidjevši da je shrvan, odluči mu reći istinu koja objašnjava podrijetlo njegovog ponašanja. On je Ogar.

Mali Ogar je priča o dječaku koji započinje put transformacije i rasta. Uz jasan i otvoren jezik u kojem se djeca uzimaju u obzir kao promišljena bića, Mali Ogar postaje priča puna hrabrosti i nježnosti.
Poruka ove priče ne utječe samo na mališane već i na odrasle te govori o načinu na koji naši potomci mogu nadvladati zakone nasljeđa ili bolnu prošlost

19.9. u 19 sati Johnna Adams: GIDIONOV ČVOR, Teatar Fort Forno

Predstava, smještena u školu, počinje kada majka nedavno preminulog učenika dolazi na sastanak s učiteljicom svog sina. Ovo je u početku trebao biti sastanak učitelja i roditelja s predstavnicima učenika i škole, pa se učiteljica čudi što ju je majka uopće došla vidjeti. Razgovor koji je uslijedio bavi se odnosom između ožalošćene majke Corryn (Korina) i emocionalno preplavljene učiteljice Heather (Ružice). Corrynov (Korinin) sin, učenik osnovne škole, počinio je samoubojstvo na dan kada je izbačen iz škole.

Gidion je možda bio ozbiljno zlostavljan ili je možda bio zlostavljač koji je maltretirao druge. Tijekom razgovora, žene pokušavaju otkriti što je Gidiona dovelo do tragičnog čina. Riječ je o predstavi koja se bavi mnogim ključnim pitanjima vezanima uz obrazovni sustav, odgovornost nastavnika, slobodu izražavanja, uloge roditelja i učitelja u sve kaotičnijem svijetu.

Aktualni problemi školskog su- stava, prava i dužnosti nastavnika, roditelja i učenika među najžurnijim su pitanjima suvremenog društva.
Čvrsto smo uvjereni da se i kazalište treba baviti gorućim problemima našeg društva.

20.9. u 19 sati Edmond Rostand – Guillermo Baldo: I CYRANO I DJEVOJČICA, Teatar Poco Loco i HNK Ivan pl. Zajc Rijeka

Predstava “I Cyrano i djevojčica” govori o ljubavi, o prijateljstvu, o selidbi i koliko one teško padaju djeci, o maloj sićušnoj laži koja po malo raste, raste, raste i postane toliko velika da te žulja i grebe iznutra i više ne znaš što je ispravno i dobro i kako treba postupiti. Govori također i o tome kako je to kad se zaljubiš u nekoga u koga se ne bi trebao zaljubiti.

Što ako se djevojčica zaljubi u djevojčicu?

Treba li to zatajiti i sakriti ili je moguće i biti iskren? Ovaj predivan, emotivan i mudar tekst mladog argentinskog redatelja Guillerma Balda inspiraciju crpi iz priče o Cyranu de Bergeracu koji je također bio zapleten u jednu laž, jer nije vjerovao da zaslužuje biti voljen. Često se usredotočimo na nešto čime nismo zadovoljni i čega se sramimo i što skrivamo. Nešto što odskače od prosjeka i onog uobičajenog. I tada stvaramo laži. Laži kojima prikrivamo svoju unutarnju istinu su najbolnije i zato ova predstava pokušava otvoriti novu mogućnost: mogućnost da živimo svoje istinsko biće! Nekima se to neće svidjeti, ali možda nije tako strašno biti onaj koji jesi. Svako dijete zaslužuje biti voljeno i voljeti koga želi.

21.9. u 19 sati Nina Horvat: BOJA ODGOJA, Teatar Tirena

Živimo u svijetu koji nam i prije no što se rodimo “daruje” paket pravila, uputa i očekivanja. Taj paket pokriva sve – od toga kako trebamo izgledati, kako se trebamo ponašati, kako trebamo razmišljati pa čak i što bismo trebali osjećati. Unaprijed određuje naš položaj u društvu i propisuje što nam je sve dopušteno, a što zabranjeno.

Zašto su ženski “paketi” roza, a muški plave boje? Kako je uopće došlo do toga da su boje postale rodne odrednice? I što se dogodi kad Plava i Rozi jednog dana odluče da im je svega dosta i pokušaju dati otkaz?

“Boja odgoja” predstava je za tinejdžere koja se bavi rodnim ulogama i rodnom ravnopravnošću te problematizira štetne stereotipe koji se vežu uz muški i ženski rod.

22.9. u 17.30 sati Paško Vukasović: HULIGAN, Mala Scena

Tribine. Sjever. Utakmica. Galama, a zatim i tučnjava. Nažalost, ovakav scenarij ponavlja se sve češće, a riječ navijač postaje sinonim za huligana.
Zrks je jedan takav tip. Mlad, navijač, devijantan. Izgleda arogantno i samodopadno. A zapravo? Zapravo je Zrks nesiguran. Zrks se skriva.
Je li Zrks uistinu huligan i koji će put odrastanja morati prijeći, možete provjeriti dolaskom na predstavu!
Vjerujemo da će i ova, danas tako aktualna tema identifikacije s ponašanjem navijačkih skupina, omogućiti kvalitetniji dijalog među mladim ljudima, ali i potaknuti toliko potrebnu međugeneracijsku komunikaciju.

Dođite i otkrijte drugu stranu huliganove priče!


Cijena ulaznica na predstave je 6 eura. Ulaznice se kupuju 30 minuta prije početka predstave na blagajni Centra KNAP, a mogu se rezervirati na pocoloco.rezervacije@gmail.com. Ulaznice za izvedbu Teatra Poco Loco “Mali Ogar” nisu u slobodnoj prodaji.

Razgovori nakon predstava namijenjeni su stručnoj publici, organizatorima odlazaka na kazališne predstava te zainteresiranom građanstvu. Ulaz na razgovore je besplatan, a moći će se pratiti uživo online – putem društvenih mreža te će kasnije biti dostupni u formi podcasta.

Više o temi