Val, lavina ili vulkan: Seksologinja otkriva tri tipa ženskog orgazma, ali i detaljni vodič kako do njih

Orgazam je orgazam, zar ne? Svima je isti osjećaj.  Ispostavilo se da je ta pretpostavka pogrešna: orgazmi se razlikuju od osobe do osobe, istič e seksologinja Tracy Cox za Daily Mail.

Nedavna studija profesora neuroznanosti dr. Jamesa Pfausa sa Sveučilišta Charles u Pragu identificirala je tri vrste orgazma: val, lavina i vulkan.  Zamolio je 54 žene da koriste vibrator koji detektira snagu kontrakcija dna zdjelice i dovedu se do orgazma tijekom nekoliko dana.

Val

shimmer fallback

shimmer fallback

Gotovo 50 posto žena u studiji imalo je ovu vrstu orgazma – niz uzastopnih kontrakcija ili valova s napetosti koja se oslobađa kada dođu do vrhunca.

Kako ga doživjeti:  Ključ za doživljavanje najčešće vrste orgazma vjerojatno leži u fokusiranju na dva čimbenika koji najviše predviđaju da će se orgazam dogoditi: ponavljanje i ritam. Iako je sjajno eksperimentirati s različitim tehnikama tijekom faze uzbuđenja, ključno je nastaviti raditi što god radite što se više približavate cilju. Promijenite tehniku kada ste udaljeni nekoliko minuta ili sekundi i velike su šanse da ćete potpuno propustiti orgazam.   Ako želite impresionirati ženu, način da to učinite nije pokazivanje koliko ste tehnika svladali. Znati kada se držati onoga u kojem uživa.

Kako uvesti novitete:  Probajte novu tehniku barem dvije minute. Potrebno je neko vrijeme da naše tijelo odgovori i odluči sviđa li mu se nešto ili ne. Stimulacija koja počinje kao iritantna može s ponavljanjem prijeći u intenzivno zadovoljstvo.  Promijenite stilove prisiljavajući se da promijenite željenu metodu. Ako više volite sporo sagorijevanje i volite stvari meke i spore, prijeđite na čvršću, bržu stimulaciju na minutu ili dvije tu i tamo, a zatim je ponovno usporite. (Samo pazite da to učinite rano u fazama uzbuđenja, a ne na pragu orgazma.) Ako ste za drastičnu promjenu intenziteta, isprobajte suprotan stil stimulacije na koji ste navikli, zadržavajući ga do kraja.

Lavina

shimmer fallback

shimmer fallback

Ovaj orgazam počinje s najvećom napetosti prije orgazma, koja se zatim smanjuje nakon što dosegnete vrhunac. Sedamnaest posto žena doživjelo je orgazam u stilu lavine.

Kako ga doživjeti: Jedan od načina da utječete na svoj stil orgazma je da promijenite način na koji izravno stimulirate klitoris – i koji dio stimulirate.

Mala lekcija iz anatomije za objašnjenje: Dio klitorisa koji vidite je samo vrh: glava. To je područje s najviše živčanih završetaka i iznimno je osjetljivo na dodir. Tijelo klitorisa je skriveno. Postoje dvije ‘noge’ koje se dijele na pola i formiraju lukovice koje se protežu niz strane stidnih usana. Ove lukovice također sadrže erektilno tkivo koje bubri krvlju tijekom seksualnog uzbuđenja kako bi se povećalo podmazivanje i osjećaj. Potreban vam je jači, čvršći pritisak da stimulirate djeliće klitorisa skrivene ispod kože jer postoji dodatni sloj na vrhu. Neke žene više vole postići orgazam izravnom stimulacijom vrha klitorisa; drugi doživljavaju vrhunac neizravnom stimulacijom ‘unutarnjeg’ tijela. Promijenite ga i vjerojatno ćete doživjeti orgazam na drugačiji način.

Mijenjajte osjećaj:  Ako ste navikli na izravnu stimulaciju:  smanjite regulator intenziteta izbjegavajući izravno milovanje. Umjesto toga obuhvatite dlanom cijelu vulvu i pomičite je gore-dolje i s jedne na drugu stranu. (Koristite usne ili ‘stidne usne’ kao alat za trenje.) Također pokušajte brusiti o jastuk ili stranu sofe ili ležati na trbuhu kako biste dodali pritisak dok koristite tehniku cuppinga. Umjesto korištenja prsta ili seksualne igračke, usredotočite se na nježniju simulaciju jezika oralnim seksom. Ili pokušajte sa stimulacijom prednjeg zida (djelić ispod vašeg trbuha) odabirom položaja koji omogućuje njegovom penisu da stimulira  ‘G-točku’.

Ako ste navikli na neizravnu stimulaciju:  Vratite se klasiku: kruženje prstom po klitorisu još uvijek je uobičajena tehnika s razlogom. Djelotvorno je. Jagodicom  prsta pomičite klitoris (nabor kože koji štiti klitoris) kružnim pokretima oko klitorisa. Upotrijebite puno lubrikanta i za početak neka pritisak bude lagan, a krug ‘veliki’. Zatim pojačajte pritisak i smanjite krug i više ga fokusirajte na vrh dok uzbuđenje raste.  Savjet koji ste već čuli – sricanje slova abecede prstom ili jezikom – još uvijek radi krugova jer je to dobar način da osigurate da dosegnete sva područja klitorisa. Ovo ne samo da pomaže zaustaviti preosjetljivost, već pomaže otkriti koji dio vašeg klitorisa najviše uživa u određenoj vrsti dodira.

 Vulkan

shimmer fallback

shimmer fallback

Kao što ime sugerira, ovaj orgazam je eksplozivniji. Započinje napetosti donjeg dna zdjelice koja se zatim iznenada povećava i popušta u trenutku orgazma.  To je najrjeđi tip sa samo jedanaest posto žena s ovim iskustvom.

Kako ga doživjeti:  Još jedan odlučujući čimbenik u vrsti orgazma koji doživljavate je vaš jedinstveni biološki sastav.  Svi su klitorisi različiti jer ne postoji određeni broj živčanih završetaka u klitorisu. Nedavna istraživanja sugeriraju da se broj živčanih završetaka kreće od deset do jedanaest tisuća (više od osam tisuća koliko se ranije smatralo), ali svi smo individualni u tome koliko ih imamo i gdje završavaju.   Zbog toga ne postoji jedan ‘najbolji način’ za stimulaciju klitorisa. Sve ovisi o tome gdje su vaši živčani završeci pojedinačno koncentrirani. Mogli bi biti najgušći na vrhu ili dnu glave klitorisa, za druge su jače opterećeni s jedne ili druge strane Zbog toga je i najnježniji dodir na određenom mjestu previše za jednu ženu, ali savršen za drugu.

Pronađite svoju najbolju stranu:  Ove tehnike pomoći će vam da odredite intenzitet. Ali nemojte se iznenaditi kada otkrijete da se vaš ‘recept’ mijenja. Stres, menstrualni ciklus, koliko ste uzbuđeni – sve će utjecati na intenzitet za kojim vaše tijelo žudi.

Koristite tehniku sata. To je jednostavan, nepogrešiv način da otkrijete (i usmjerite svog partnera) do područja koje je za vas najosjetljivije i najmanje osjetljivo.   Eksperimentirajte solo, koristeći vibrator ili prste, mentalno zabilježite koje vam se područje čini najboljim, na različitim razinama uzbuđenja. Ili pustite svog partnera da obavi posao dok vi izvještavate. Tehnika sata posebno je korisna tijekom oralnog seksa. Mnogo je lakše reći ‘Vrati se na četiri sata!’ nego učiniti cijelu stvar ‘malo gore, malo dolje’ ako skrenu s područja vašeg osobnog zadovoljstva.

Pogledajte video: Od Hrvata ljubav češće vode samo Grci

Više o temi