O mladom luku ispričane su već brojne kulinarske priče, ali njegova prilagodljivost u spajanju s ostalim namirnicama, blagi okus i mogućnosti pripreme asociraju nas na hedonizam koji u nama uvijek budi nova sezona. Iako se stručci mladog luka danas mogu pronaći tijekom cijele godine, mladi luk zapravo je jedna od prvih proljetnica koja često zna rasti ispod snijega. Proljetno zelenilo i raznovrsna ponuda povrća idealno se slažu sa sezonskim pandanom, mladim lukom.
Prema kulinarskim običajima i predaji, mladi luk najčešće se poslužuje sirov, termički neobrađen, kao prilog mesnim jelima, onim s roštilja, a najpopularnija je svakako janjetina s mladim lukom. Mlada kapulica i janjetina ultimativna su gurmanska poslastica svih važnijih druženja i slavlja. Također, mladi luk se često poslužuje sa svježim kravljim sirom i vrhnjem, ponekad i uz dodatak mljevene ljute paprike. Uz dostupnost mladog luka tijekom cijele godine, dobiva sve više na kulinarskoj važnosti i u ostalim jelima.
Mladi luk je vrlo zahvalan pri pripremi jer ne zahtijeva dugo kuhanje i uvijek ga je dobro ostaviti da bude hrskav jer će osim sačuvanih aroma i nutrijenata nadopuniti jelo još jednom zanimljivom teksturom. Narezane kolutiće luka možete pripremiti u juhama, a posebno je fina bistra juha od pilećeg temeljca s mladim lukom, uz koju odgovara i riblji temeljac. Grilani ili u tavi na brzinu poprženi mladi luk idealan je prilog proljetnim salatama, sendvičima, mesnim jelima.
Pri pripremi salate s mladim lukom uvijek je dobro odabrati sezonske namirnice. Oduševit će vas tako salata s blanširanim šparogama, rotkvicom, rikulom i mladom blitvom. Mladi luk odlično odgovara uz đumbir ili umake od hrena. Od mladog luka možete pripremiti umake za salatu ili marinadu za mesna jela. Narežite mladi luk i đumbir na trakice, ili gastronomskim rječnikom tzv. julienne tehnikom rezanja, i umiješajte u umak od soje te još možete dodati sitno nasjeckanu čili papričicu. Nakon što umak malo odstoji, možete ga upotrijebiti za pripremu jela u woku, marinirati njime meso, iskoristiti kao umak za pohane namirnice poput gljiva ili riječne ribe, a možete i s tim umakom poslužiti sirovu tunu ili blago poprženi file tune.
Za klasična jela na bazi vrhnja ili rajčice u kojima najčešće koristite luk, probajte ga zamijeniti sezonskim lukom. Umaci će imati puno slađi okus i bit će laganiji, kao što i priliči proljetnim jelima. Mladi luk odlično odgovara omletima, fritajama, a možete ga staviti u nadjev za slane pite.
Rasprostranjenost mladog luka posebno se vidi u ponudi restorana. U splitskom restoranu Perivoj preporučujemo vam da probate pačja prsa s kremom od čičoka, lisnatom salatom, mladim lukom, umakom od dijon senfa i narančom.
U poznatom zagrebačkom restoranu Takenoko, koji je uvršten na Michelinovu listu, specijalitet je hlap Takenoko. Riječ je o svježem hlapu pripremljenom u woku s mladim lukom, đumbirom, češnjakom, medom i sambalom.
U središtu Zagreba, u restoranu Time, preporučujemo svakako da probate predjelo pod nazivom gyoza. Radi se o pet japanskih okruglica punjenih svinjetinom ili piletinom, mladim lukom i đumbirom.