Berlinska bajka

Prije dva kola se Union Berlin našao u nevjerojatnoj poziciji. Ušao je u 22. kolo Bundeslige bodovno poravnat s Bayernom na vrhu ljestvice i išao je u München pokušati se pobjedom odvojiti od aktualnog prvaka. Ukratko, autsajder je živio san.

Bayern je samo na odštetu za Matthew de Ligta potrošio 67 milijuna eura, na što treba dodati još desetak milijuna eura, a to znači da je dovođenje samo jednog stopera koštalo znatno više nego što iznosi čitav Unionov godišnji budžet. I nije stvar samo jednog igrača. Prošle je godine Bayern doveo Dayota Upamecanapretprošle Leroyja Sanéaa jedan tamo Lucas Hernandez. Momčad bavarskog giganta građena je tako da svake godine dovede barem jednog igrača koji je skuplji od svih troškova koje Union Berlin ima na godišnjoj razini; od plaćanja igrača prve momčadi i transfera, do funkcioniranja omladinskog pogona, putovanja, pranja dresova, čišćenja stadiona ili vođenja poslovnih knjiga. Sve to stane u dio ljubavi za jednog De Ligta.

Ipak, Union je našao način da ostane blizu puno jače konkurencije. Predsjednik kluba Dirk Zingler upoznao na seminaru Njemačkog nogometnog saveza Oliverom Ruhnertom koji je radio kao trener u Schalkeovoj akademiji i doveo ga na poziciju skauta, a Ruhnert je ubrzo postao Unionov sportski direktor i arhitekt ove momčadi. Doveo je Urs Fischer na mjesto trenera prve momčadi njime biraju igrače koji mogu ‘prevariti’ očekivanja. Tako to radi Union — Ruhnert je postavio profil igrača da budu savršeno kompatibilni s jednim drugim i jako dobro shvaćao što Fischer točno treba.

Kad pogledate sve te igrače, Ruhnert nije otkrio skrivene dragulje koji će otići za 130 milijuna eura u Chelsea ili Barcelonu. Nema tu nekog Floriana Wirtzakojeg je Leverkusen doveo iz od Kölna kadeta za 200.000 eura, Manua Konéa kojeg je Borussia Monchengladbach prepoznala u Francuskoj ili Jamala Musiale kojeg je Bayern izvukao iz Chelseajeve akademije. Riječ je o mladim zvijezdama s ogromnim potencijalom, ai on je izabrao sličan put Freiburg, koji je u pola našao Kilianna Sildilliu iu vlastitom pogonu Noah Atuboluigrače koji za koju godinu mogu eksplodirati i stvoriti svjetske karijere.

San o borbi za naslov prvaka — iako u Unionu nikad nisu o njemu pričali naglas — ipak je iluzija. Ali borba za Ligu prvaka je još uvijek živa

Unionov put je drugačiji.

Možda je i najbolji primjer Josip Juranović, samo zato što je nama najpoznatiji. On je na svoj nogometni put krenuo kao amaterski ofenzivni vezni i natjecatelj u programu Nike Chance, preskakao je prepreku za prepreku i postao standardni desni bek momčadi koja je osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu. Ono što Juranović ima su odlične fizikalije, vrhunska radna etika i dobar mentalitet.

Borba ide dalje

Tako je Ruhnert složio ovu momčad. Tu nema nekih velikih generacijskih talenata. Zapravo, nema igrača koji su to nekad bili, pa sad dobivaju drugu, treću ili četvrtu šansu da pokažu imaju li još uvijek u sebi ono što ih je nekad razdvajalo od konkurencije. Union je čvrsta i karakterna momčad, natprosječno agilna i pokretna, s igračima koji svaki zasebno nisu sami vrh njemačkog nogometa, ali imaju kvalitetu koja se nadopunjuje i konačni je proizvod veći od broja individualnih kvaliteta 11 igrača. Najbolje je to rekao Neven Subotić kad je rekao da u Unionu nema zvijezda jer je jedina zvijezda momčad.

Problem je u tome što je Bayern ipak Bayern.

“Moraš biti jako hrabar ako želiš donijeti bodove iz Münchena”, rekao je Rani Khedira nakon uvjerljivog poraza koji je Union doživio na Allianz Areni. “Nismo bili svoji u prvom poluvremenu i nije bilo povratka. Naša igra se bazira na obrani od napadačke linije, ali smo u prvom poluvremenu bili previše pasivni i preduboko stajali. Kad je Bayern zagrijao motore i kad su Musiala i Kingsley Coman razigrali, bez problema su iskoristili našu pasivnost kako bi stvarali višak.”

Bayern je dominirao prvim poluvremenom, pobijedio je na utakmici i odvojio se na vrhu prvenstvene ljestvice.

Ali to je Bayern. Svake godine bavarski klub kupi igrača koji je znatno skuplji od godišnjeg budžeta Uniona, a naravno da je Union u toj borbi potpuni autsajder. Problem nije poraz od Bayerne; problem je što je union odigrao neriješeno utakmicu prije i utakmicu poslije tog poraza. Sada je nanizao niz od tri utakmice bez pobjede i čini se da je bajci došao kraj.

Bayern i Borussia Dortmund odvojili su se na pet bodova razlike. Postaje sve jasnije da je san o borbi za naslov prvaka — iako u Unionu nikad nisu o njemu pričali naglas — ipak iluzija, baš kao što postaje sve jasnije da Union čeka ozbiljnu borbu do kraja sezone. RB Leipzig i Freiburg su se približili na samo dva boda zaostatka, a dovoljno blizu je i jedinstvo. To su četiri kandidata za samo dva mjesta u Ligu prvaka i to je borba koju trenutno vodi Union Berlin.

To je borba u kojoj ima šanse. Ruhnert je sastavio momčad od iskusnih i karakternih igrača. Jedini donekle mladi igrač koji ima bitnu ulogu u rotaciji je 23-godišnji veznjak András Schaefer. Svi ostali su stariji iu karijeri su prošli dovoljno toga da se znaju nositi pritiskom.

San se ipak nastavlja

Uostalom, utakmica protiv Ajaxa u Europskoj ligi bio je odličan primjer. Ajax nije u sjajnoj formi, ali Union je dominirao utakmicom. Igrači su potpuno uspjeli u onome što je suština njihovih postavki u rasporedu 3-5-2: eliminirali su prostor između linija. Dušan Tadić ograničen je na samo 72,9 posto točnih dodavanja, David Klaassen je u 64 minuti na terenu u srcu Ajaxova veznog reda loptu dotaknuo samo 27 puta, a Ajaxova tročlana zadnja linija imala je samo tri točne duge lopte. Union je nametnuo svoj ritam i pregazio je suparnika.

To je ono što Unija čini posebnim. Ponekad će na drugoj strani biti Bayern — Union je bio prilično pasivan u prvom poluvremenu, ali kada suparnička momčad ima raspoloženog Musialu, Joshuu KimmichaComana i Thomas Müller, tu se malo toga može napraviti. Ali kad je sa suprotne strane momčad koja će nešto ponuditi, Union će iskoristiti. I ne samo da će iskoristiti, nametnut će svoj ritam, tjerati će suparnika iz pogreške u pogrešku i slomit će utakmicu.

Bajka o borbi za naslov prvaka je završena. Samo dva boda iz protekla tri kola prevelik su teret za održavanje ambicija koje uključuju borbu s Bayernom i Borussijom. To nije ni bilo realno očekivati, to je san koji je Union živio puno duže nego što je itko očekivao. Ali borba za Ligu prvaka je još uvijek živa. Nakon 11., sedmice i petog mjesta, Union lovi mjesto među najbolja četiri i ulazak u Ligu prvaka. Nešto što je prije tri ili četiri godine bio samo san.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr