Dario Šimić: 'Na nama je vratiti povjerenje u Dinamo i zadržati dosadašnje rezultate'

Jučerašnja Dinamova Skupština i pad kvoruma na istoj još je uvijek glavna tema u medijima, a događanja u klubu prokomentirao je i novopečeni član Uprave Dario Šimić.

Bivši hrvatski reprezentativac stigao je na Maksimir gdje je zamišljen kao jedna od središnjih figura kluba koja se odmiče od utjecaja Zdravka Mamićaa večeras je gostovao u Dnevniku Nove TV.

“Mislim da se dogodio veliki obrat, ako ćemo gledati Skupštinu koja je bila u prosincu”, prokomentirao je Šimić. “Možemo reći da je veliki obrat. Svašta se tu događalo, žao mi je da se to Dinamu događa, zbog navijača i ljudi koji su bili tamo, oni su najviše trpjeli. Mislim da treba spustiti loptu, što vidjeti i kako dalje da se izrodi najbolje moguće rješenje. Htio bih napomenuti da klub sada vodi Upravu gdje smo trenutno Vlatka Peras i ja u suradnji s predsjednikom Barišićem. Mi točno znamo što trebamo raditi, što je najvažnije jer se svi pitaju kako će dalje funkcionirati klub. Klub ima svoje obveze, sve ono što nas očekuje, završiti prvenstvo, pripreme za europske utakmice. To su veliki izazovi.”

Dosta se toga pričalo prije nego što je došao u klub; da je prihvatio ponudu, pa da nije, pa onda opet da je…

“Puno se toga dogodilo u zadnjem mjesecu dana prije Skupštine”, kazao je Šimić. “Ja sam napravio neuobičajenu stvar; prije same Skupštine sam ušao i izabrao jednu stranu. Tu sam riskirao i dao jednu jaku poruku da ova struja koja je pobijedila, ali nije bio kvorum, ima snažnu poruku u kojem smjeru želi voditi klub. To je sasvim u redu, mislim da je legitimno pravo svakoga reći na koji način hoće voditi klub. Barišić je to napravio imenovanjem mene koji je novi član Uprave zadužen za sport.”

O demokratizaciji kluba kaže sljedeće:

“O tome su navijači razgovarali s predsjednikom, zadovoljni su, dobili su neka obećanja. I sam je predsjednik rekao da će se raditi na novom Statutu, napraviti radnu skupinu i pokušati pronaći najbolje rješenje za Dinamo.”

Govorilo se i da Zvonimir Boban ima prste u cijelom procesu Dinamove evolucije, ali Šimić se osvrnuo samo na njihovu suradnju u Milanu.

“Moram napomenuti da sam zadnje četiri godine radio u Milanu, otkad su došli Maldini i Boban”, rekao je. “S njima sam prošao sve procese u klubu, dosta sam naučio od njih, to je tražen posao, snimao sam utakmice po cijeloj Europi, nekada i po stotinjak godišnje, razgovarao o odabiru trenera, momčadi… Ova funkcija mi nije strana, tu se osjećam doma i siguran sam da ću pomoći Dinamu.”

Danas je imao i prvi sastanak s igračima.

“Moram pohvaliti igrače na čelu s trenerom Antom Čačićem. Cijeli ovaj period odradili su sjajno svoj posao, prvi smo na ljestvici i idemo prema dvostrukoj kruni. Idemo se što bolje pripremiti za nastavak prvenstva i početak novog.”

Na kraju je ponudio dugoročnu viziju kluba koju ima, s naglaskom na afirmaciju mladih igrača i povećanje sigurnih prihoda.

“Mislim da je ispred nas pozitivniji period i želio bih da se puno više priča o nogometu, a puno manje o ostalim stvarima kojima smo se bavili protekla tri mjeseca”, priznao je. “Mislim da je ispred nas lijepi period, od nas se očekuju rezultati, Dinamo je pobjednički klub. Navijači očito žele promjene, drugačiji Dinamo, na nama je svima da vratimo povjerenje u Dinamo i da održimo rezultate koje je dosad imao. Ono što mene zabrinjava kod Dinama, ali tako i cijeli hrvatski nogomet, je da imamo samo pet posto sigurnih prihoda. Ostali prihodi su ovisni o prodaji igrača i plasmanu u Europu. Mislim da cijeli hrvatski nogomet, tako i Dinamo, treba malo relaksirati svoje povjerenje. Mislim da je zadaća svake Uprave da proba smanjiti budžet, a povećati prihode. Na taj način bismo imali puno više prostora za investiranje u samu momčad. Nogomet se konstantno mijenja, u posljednjih nekoliko godina imali smo veliku krizu, da utječemo na naše tržište, tu moramo biti jako oprezni. Neka su tržišta nestala, neka nastala, sve je intenzivno i menadžment to mora pratiti. Zabrinjava da naša škola nogometa više ne polučuje takve rezultate kao prije, u prošlom ciklusu imali smo jako U-21 igrača, sada nemamo skoro puno standardnih reprezentativaca, U-15 također malo. Naš ključni čovjek u nogometu je trener, oko njega se sve igra i on nam garantira rezultat. Važan zadatak je da radi mlade igrače jer mi od toga živimo.”

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr