U ime obitelji dobili više od 10 tisuća eura za promicanje ravnopravnosti spolova

23.02.2017. (11:38)

“Redakcija tjednika Novosti upozorava javnost, domaće i međunarodne institucije, strukovne organizacije i organizacije civilnog društva o najnovijem napadu na slobodu govora, slobodu štampe i nasrtaju na prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, koja je pokrenula ultrakonzervativna udruga U ime obitelji.

Udruga U ime obitelji održala je u ponedjeljak, 13. veljače 2017. press konferenciju ispred Hrvatskog sabora te istoga dana poslala Vladi, Saboru, Savjetu za nacionalne manjine, Uredu za državnu reviziju i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske svoj “Izvještaj o zlouporabi proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini”, u kojem se traži gašenje tjednika Novosti u izdanju Srpskog narodnog vijeća te kazneni progon njegovih novinara, urednika i izdavača.

Na press konferenciji iu “Izvještaju” iznesene su neistinite i zlonamjerne optužbe da tjednik Novosti svojim pisanjem vrijedi Republiku Hrvatsku i “širi mržnju, netoleranciju i nesnošljivost prema većinskom hrvatskom narodu”. Članovi udruge u narednim su danima ponovili svoje optužbe u brojnim hrvatskim medijima, a 20. veljače pokrenuli su i internetsku peticiju za ukidanje tjednika Novosti te tisućama automatskih e-mailova zagušili sustav Savjeta za nacionalne manjine, u okviru čijih se programa Novosti financiraju.

Riječ je o opasnoj i orkestriranoj klevetničkoj kampanji s nacionalističkih i ksenofobnih pozicija, koju je cilj novinara tjednika Novosti u hrvatskoj javnosti označiti kao državne neprijatelje i narodne izdaje, te usmjeriti bijes na Srpsko narodno vijeće, krovnu udrugu. srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, a time i srpske nacionalne manjine u cjelini.

Redakcija Novosti upozorava da se ovaj grubi napad na slobodu medija i Ustavom zajamčena prava nacionalnih manjina odvija u kontekstu širokog nacionalističkog udara na medije, civilna društva, kulturne i nezavisne institucije u Hrvatskoj, kojem svjedočimo u proteklih godinu dana. Slične kampanje već su pokrenute protiv Agencije za elektroničke medije, Hrvatskog audiovizualnog centra i neprofitnih medija čiji je model financiranja ukinut upravo na inicijativu udruge U ime obitelji. Ista je udruga posljednjih godina svojim agresivnim kampanjama najviše doprinijela širenju homofobne atmosfere u Hrvatskoj, što je rezultiralo nedavnim napadom suzavcem na pripadnike LGBT zajednice u Zagrebu.

Tjednik Novosti za svoj je rad dobio priznanje i podršku medijskih stručnjaka iz cijele regije, a najnoviji napad na ovaj list osudilo je i Hrvatsko novinarsko društvo, krovna profesionalna organizacija, koje je prozvalo udrugu U ime obitelji zbog širenja mržnje prema pripadnicima nacionalnih i ostalih manjinskih skupina. te upozorio da je riječ o hajci koja je vrlo opasna po demokratske vrijednosti u hrvatskom društvu.

Pozivajući na reakciju na zaštitu slobode tiska i zajamčenih prava nacionalnih manjina, redakcija Novosti ovo priopćenje šalje na adresu brojnih domaćih i inozemnih institucija, organizacija za zaštitu slobode izražavanja i diplomatskih misija u Hrvatskoj.”

Više o temi