UEFA Mađarima: 'Ne, nismo dopustili korištenje zastave Velike Mađarske'

UEFA je u srijedu odgovorila na tvrdnju Mađarskog nogometnog saveza da mu je dala dopuštenje da mađarski navijači na utakmicama koriste zastavu Velike Mađarske. Štoviše, UEFA je čak zaprijetila sankcijama.

“Na naše iznenađenje, u medijima smo pronašli informacije da je UEFA dopustila korištenje takvih zastava ili transparenata na svojim utakmicama. Kako ne bi bilo zabune, želimo pojasniti da UEFA to nikada nije dopustila”, stoji u priopćenju.

“Korišćenje takvih transparenata i zastava može dovesti do disciplinskih mjera. Stoga vam toplo preporučujemo da poduzmete odgovarajuće mjere kako biste spriječili pojavu ovih zastava na utakmicama. U protivnom, prema UEFA-i, prekršajem će se pozabaviti nadležna disciplinska komisija.

Riječ je o zastavi na kojoj su iscrtane povijesne granice mađarske srednjovjekovne države, a obuhvaća i područja koja danas pripadaju Srbiji, Rumunjskoj, Ukrajini, Hrvatskoj, Slovačkoj, Austriji i Sloveniji.

Jučer navečer je mađarski Nacionalni sport prenio da su UEFA i FARE (Football Against Racism in Europe), odobrili zahtjev Mađarskog nogometnog saveza (MLSZ) da se “povijesni mađarski simbol”, odnosno zastava s prikazom Velike Mađarske, ne tretira kao politički motivirani simbol kako bi se mogao pojavljivati na utakmicama mađarske reprezentacije.

Naime, UEFA je u siječnju proglasila prikaz Velike Mađarske, simbola nacionalnog jedinstva, političkom porukom i poručila da joj nema mjesta na nogometnim događanjima, uključujući utakmice mađarske reprezentacije. UEFA-inom odlukom je na utakmice pod njezinom ingerencijom zabranjeno unositi bilo što s prikazom Velike Mađarske, poput transparenata i zastava.

Na navodni dogovor UEFA-e i Mađara oko sporne zastave osvrnuo se i HNS, koji je danas u službenom priopćenju oštro osudio bilo kakve simbole koji imaju pretenzije na državne granice Republike Hrvatske.

“Sa svoje strane, Hrvatski nogometni savez oštro bi se protivio dopuštanju korištenja bilo kakvih zastava ili transparenata koji bi mogli imati geografske pretenzije na teritorij Republike Hrvatske te će nastaviti pozorno pratiti situaciju i službeno reagirati u slučaju potrebe”, stoji u priopćenju.

HNS čvrsto vjeruje da će UEFA nastaviti dosljedno provoditi svoj stav o nedopuštanju korištenja nogometnih utakmica u političke svrhe.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr