Ove subote pored Zemlje će, bliže od Mjeseca, proći 70-metarski asteroid

Sredijem siječnja otkriven je asteroid 2023 DZ2, iz skupine Apollo, izvorno procijenjenog promjera između 40 i 100 metara, pa je odmah klasificiran kao objekt u blizini Zemlje, koji predstavlja malu opasnost za naš planet. Ipak, on će proletjeti pored naše ove subote, i to na udaljenosti od oko 175.000 kilometara, što je manje od pola udaljenosti do našeg prirodnog satelita, Mjeseca.

Kada su, ove srijede, astronomi prikupili dovoljno podataka o putanji ovog asteroida, uklonili su ga s liste potencijalno opasnih, nijedna prilika za njegovo promatranje ovog vikenda ipak neće propustiti. Tek se jednom u desetak godina dogodi da ovako velik asteroid (najvjerojatnijeg promjera oko 70 metara) nađe tako blizu Zemlje.

Novootkriveni #asteroid nazvan 2023 DZ2 sigurno će proći pokraj Zemlje u subotu na udaljenosti od 100K+ milja. 🌎

Iako su bliska približavanja redovita pojava, asteroid ove veličine (140-310 stopa) događa se samo jednom u desetljeću, što predstavlja jedinstvenu priliku za znanost.

— NASA Asteroid Watch (@AsteroidWatch) 21. ožujka 2023

Uslijed toga prividna magnituda doći će mu do razine od oko 9,9, što znači da neće biti vidljiv golim okom, ali bi mogao biti vidljiv boljim dalekozorima (samo iz pogodnih regija, primarno s jugoistoka Azije). Teleskopi će, pak, u nebo biti usmjereni na ove dane i prikupljat će podatke o ovom komadu svemirskog materijala. Osim profesionalnih zvjezdarnica, 2023 DZ2 vjerojatno će se moći primijetiti i oni s nešto boljim amaterskim teleskopima. Upute za promatranje nalaze se ovdje.

📷 Filip Romanov, Zvjezdarnica Abbey Ridge, Kanada
Filip Romanov, Zvjezdarnica Abbey Ridge, Kanada

Trenutačne procjene govore da je ovaj asteroid izduženog oblika, rotira oko svojih osi svakih šest minuta, dok mu je duljina orbite oko Sunca oko 3 godine. Sljedeći bliski susret s ovim asteroidom, dakle, Zemlja će imati u ožujku 2026. godine, no rizik udara u tom slučaju sada je već procijenjen kao iznimno nizak.

Više o temiIzvor:Bug.hr