Hrvatska pobijedila u Turskoj

Hrvatska je pobijedila Tursku i došla do svoje prve pobjede u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2023. Vatreni su u Bursi slavili s 2-0 i tako barem djelomično isprali gorak okus koji je ostavio remi protiv Walesa na Poljudu.

U prvom poluvremenu odnos snaga određivalo je nekoliko čimbenika. Jedan je bio rani turski pritisak i nekoliko sjajnih obrana Dominika Livakovića, drugi su hrvatski golovi iz više-manje jedinih konkretnih prilika, a treći ozljeda ponajboljeg turskog igrača, Hakana Calhanoglua.

Turska je do najboljih prilika dolazila nakon što bi natjerala Hrvatsku na pogreške u zadnjoj liniji; prvo je pogriješio Marcelo Brozović, a Cengiz Under šutirao već u 5. minuti, a onda je lopta prodana Josip Šutalo iu šansu gurnuo Kerema Akturkoglua. U oba slučaja Hrvatska spašava Livakovića.

I onda je Hrvatska u 20. zabila iz svoje prve prave akcije; strijelac je bio Mateo Kovačić koji je utrčao u kazneni prostor nakon što je Josip Stanišić probio desni bok i prenio loptu do Ivana Perišića. Međutim, Turska je napadala i nakon što je u 38. izgubila svog najkreativnijeg igrača, Çalhanoğlua. Pa ipak, unatoč tome što je generalno na terenu ostavila slabiji dojam, Hrvatska je neumoljivo iskoristila svoje prilike.

Igrala se sudačka nadoknada prvog poluvremena kada je Kovačić zabio svoj drugi gol; Jer Günok je slabo obranio udarac Marija Pašalića, a Kovačić je u prazan gol ubacio odbijenu loptu. Četiri udarca, tri unutar okvira i dva gola u 45 minuta. Nije loše.

Na početku drugog poluvremena igralo se u sličnom tonu, što je i logično s obzirom na to da je Hrvatska imala zdravu rezultatsku zalihu; Turska je pritiskala, iako u prvih desetak minuta nastavak nije napravio ništa konkretno. A onda, još jednom, hrvatski bljesak; Luka Modrić je iskontrolirao loptu na desnoj strani kaznenog prostora i ubacio za Pašalića, ali Günok sjajno refleksno brani.

Stefan Kuntz je u 67. u igru ​​gurnuo talentiranog Naporan Gulera ja Barışa Alpera Yılmaza u potrazi za izjednačenjem, dok je Zlatko Dalić par minuta ranije Pašalića zamijenio Josipom Juranovićem i tako Unionov dao je braniču priliku na isturenoj poziciji na desnom boku, ispred Stanišića. Međutim, ništa se nije drastično promijenilo.

Turska je i dalje redovito prenosila loptu do hrvatskog kaznenog prostora, ali joj je, za razliku od prvih 45 minuta, nedostajao posljednji pas prije šuta. Jedina iole ozbiljna prilika dogodila se u 70., kada se Ünder s desnog boka otvorio na lijevu nogu, ali je njegov šut prohujao pored gola. Ritam je nakon toga već počeo osjetno opadati, a na vidjelo izlaziti turska slabost u kreaciji, pogotovo što su više padale razine energije prije samog kraja.

Izbornici su u posljednjih desetak minuta napravljeni i posljednje izmjene; Kuntz je (uzaludno) pokušao s Mladi Nairom ja Cenkom Tosunom, dok je Dalić rastrčao Petra Ih, Lovru Majera ja, na samom kraju, Luka Ivanušec. Vatreni su do kraja utakmice, osim jedne Tošunove prilike u 94., mirno priveli kraju i preuzeli vodstvo u skupini D, s istim brojem bodova, ali i boljom razlikom golova od suparnika iz Splita, Walesa.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr