Tiranima je odzvonilo: Premier liga uvodi zabranu vlasnika klubova koji krše ljudska prava

Čim su saudijske vlasti preuzele vlasništvo nad Newcastleom, odmah su počeli prosvjedi i kritike onih koji su upozoravali na kršenje ljudskih prava u toj zemlji. Ne, čini se da je takvoj praksi došao kraj, prvoligaši su usvojili novo pravilo, prema kojem će se zabraniti vlasništvo nad klubom svima koji budu optuženi za kršenje ljudskih prava.

Točnije, taj je segment dodan testiranju kroz koje moraju proći svi novi vlasnici engleskih prvoligaša, prilikom preuzimanja, kao što su zadovoljavanje raznih financijskih preduvjeta te čist kriminalni dosje. Ova zabrana se odnosi ne samo na potencijalne vlasnike, već i klupske predsjednike te direktore.

Prijelomno: Klubovi Premier lige slažu se s novim pravilima prema kojima vlasnici/direktori mogu biti diskvalificirani zbog “kršenja ljudskih prava, temeljenih na Globalnim propisima o sankcijama za ljudska prava 2020.”

– Rob Harris (@RobHarris) 30. ožujka 2023

Isto tako, kako bi sve bilo u skladu s ovim novim pravilom, sadašnji vlasnici i direktori klubova sada će također proći ovu vrstu provjere. Loše su to vijesti za prvoligaše Newcastlea, ali dobre za sve njihove kritičare koji već mjesecima upozoravaju na ove probleme.

To je posebno pojačano nakon što je američki sud odlučio da je Javni investicijski fond (PIF), koji je preuzeo Newcastle, izravno upravo Kraljevine Saudijske Arabije, te da je predsjednik Newcastlea Yasir al-Rumayyan obnaša i dužnost jednog od ministara u saudijskoj Vladi.

To je u velikoj suprotnosti s ranijim izjavama Premierlige, kada je prilikom preuzimanja kluba rečeno da PIF nema nikakve veze sa saudijskim vlastima, te da za to imaju pravomoćne presude. Uz sve navedeno, Saudijci, ali i svi drugi koji se ne pridržavaju ovih pravila, mogli bi se naći u problemu…

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr