Broj 42 nikada neće biti zaboravljen: MLB je obilježio Jackieja Robinsona

Jučerašnji dan u MLB-ju bio je, kao i svake godine, poseban. Najpopularnija bejzbol liga na svijetu svakog 15. travnja odaje počast Jackie Robinsonlegendarnog igrača nekadašnjih Brooklyn Dodgersa i američka sportska ikona koja je probila rasnu barijeru u tom sportu, desetljećima najvažnijoj sporednoj stvari u SAD-u.

Naime, 15. travnja 1947., prije 76 godina, Robinson je postao prvi Afroamerikanac koji je debitirao u modernoj eri MLB-a, a posljedično iu profesionalnom američkom sportu kakvog danas poznajemo. Kada je tog proljetnog dana zakoračio na prvu bazu Brooklyn Dodgersa, službeno je probio rasnu barijeru na bejzbolskim stadionima i započeo kraj desetljeća rasne segregacije u najpopularnijem sportu u Americi u to vrijeme.

MLB je zato tradicionalno obilježio Dan Jackieja Robinsona koji se kontinuirano održava od 2004. do danas, a svi igrači koji tog dana nastupaju u dresu s brojem 42.

Nastupali su i Robinsonovi Los Angeles Dodgers, povijesni sljednici momčadi iz Brooklyne. Kod kuće su odigrali drugu utakmicu serije s Chicago Cubsima i pritom ostvario napetu pobjedu; u dno posljednje izmjene ušli su s minimalnim zaostatkom, ali su na kraju s dvije napunjene baze i dva izvana ugrabili dvije runde i tako trijumfirali.

Prije iste utakmice, Cubs i Dodgers okupili su se oko kipa Jackie Robinson ispred Dodger Stadiuma i odali počast velikanu.

Snažan trenutak u LA-u kao @Mladunci ja @Dodgers ujedinite predigru oko kipa Jackie Robinson na stadionu Dodger. pic.twitter.com/JlKaSNTsOp

— MLB (@MLB) 15. travnja 2023

Robinson je u MLB-u proveo 10 godina, osvojivši prvu nagradu za rookieja sezone ikad u svojoj debitantskoj kampanji. Potom je proglašen All-Star igračem u šest uzastopnih sezona, a 1949. godine postao je prvi Afroamerikanac s titulom najkorisnijeg igrača Nacionalne lige. Šest puta je nastupio u World Seriesu, a 1955. godine ga je i osvojio. Sedam godina kasnije ušao je u Kuću slavnih u Cooperstownu, a MLB je 1997. godine umirovio njegov broj 42 u svim momčadima. U karijeri je postigao 137 home runova, udarački prosjek bio mu je 0,311, a skupio je ukupno 734 RBI-ja.

Nakon završetka karijere pa do svoje smrti 1972. godine borio se za prava svoje rase, bio je savjetnik političara, osnovao je banku i tvrtku za izgradnju stanova i kuća. Njegova životna priča pretvorena je u biografski film u kojem ga je, 2013. godine, utjelovio pokojni Chadwick Boseman.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr