Heroj dana: Veliki Tin Srbić

Tin Srbić osvaja medalje na najvećim natjecanjima — Svjetskom prvenstvu, Olimpijskim igrama, Europskom prvenstvu, Svjetskom kupu — a najbolje čega se možemo sjetiti da pratimo buduće obične vijesti i uvrštavanje pod egidom Heroja dana onda kad zasja najblještavijim sjajem i dođe u kratkotrajni fokus javnosti.

I onda još jašemo na notornoj činjenici da, zamislite, Hrvati zapravo i ne ganjaju njega, nego samo njegove medalje. A onda su mediji pratili ustaljenu seriju napisa u kojima Srbič priča kako se odselio od staraca u Dubravi, unajmio stan na Peščenici i kupio Renault Cliou kojima priča o Dinamu ili o bilo čemu što može stati u atraktivan naslov, a ponajmanje o gimnastici, sportu koji voli iu kojem je svjetska elita.

Da se razumijemo, ne predbacujemo mi ovdje niti zamjeramo nešto nekome drugome — to bi bilo licemjerno — nego prvenstveno sebi. Ima tu nečega što bi se moglo nazvati “novinarskom dužnošću”, možda ispravnije i grižnjom savjesti, ali činjenica je da Tin Srbić osvaja te medalje u sportu s ogromnom tradicijom i jakom konkurencijom, ali sportu koji, barem u Hrvatskoj, nitko živ ne prati niti o njemu zna bilo što osim najosnovnijih stvari.

Dobro, nemojte ovo uzeti baš doslovno, ali znate na što mislim. Za većinu nas, nemojmo se lagati, gimnastika je — ako uopće nešto jest — ono čime su nas gnjavili na tjelesnom kad smo samo htjeli naganjati loptu. Nemali broj nas ima i nemile uspomene na lomljenje po spravama, zapinjanje za kozlić i ismijavanje vršnjaka.

I tako, dok se mi okupiramo Arsenalovim ja Barceloninim izgubljenim bodovima u borbi za titulu ili početkom NBA playoffa, dok očajavamo zbog Hajdukove ja Osijekove igre ili likujemo zbog Dinamove ili rijeke, on tamo negdje u Turskoj osvaja zlatnu europsku medalju na preči. Nakon dva srebra na europskim prvenstvima, sad ima i zlato. Čovjek osvaja medalje praktično gdje god da se pojavi.

Mi smo potrošači, možda smo i pravi navijači, a Tin Srbič je prava, prava sportska veličina.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr