Riječka renesansa

Rijeka je na kraju jesenskog dijela prvenstva držala osmo mjesto; u 17 prvih utakmica skupila je samo 15 bodova, a inkasirala je 27 golova. U proljetnom dijelu prvenstva odigrala je 12 utakmica i upisala 26 bodova. Dinamo je morao nadoknaditi odgođeni susret protiv Istre, pa u tom istom razdoblju ima 13 odigranih utakmica, ali Rijeka je svejedno osvojila bod više i, računamo li samo utakmice u razdoblju otkako je Sergej Jakirović preuzeo kormilo, drži prvo mjesto na ljestvici.

Što se točno promijenilo da je Rijeka od dvije lige u tako kratkom roku skočila na vrh? Možda najbolji pokazatelj onoga što je točno Jakirović donio u Rijeci je prvih 20-ak minuta protiv utakmice Hajduka.

U prošlom međusobnom susretu ove dvije momčadi na Rujevici Rijeka je vodio Xerxes Cosmi. Hajduk je dosta rutinski upisao sva tri boda, a takav ishod omogućila je činjenica da je razmak između prosječnih pozicija Nike Galešića kao zadnjeg čovjeka obrane i Jorgea Obregóna bila 62 metra. Rijeka je bila razvučena po terenu; nedostajalo je kompaktnosti, otvarale su se rupe između linija i Hajduk je bez većih problema dolazio do završnice, a Rijeka je izgledala ispuhano, bez energije i potpuno bez želje za borbom.

Međutim, nije dovoljno samo htjeti biti agresivan i pokušati se boriti. Potrebno je momčad dovesti u poziciju da može biti agresivna, omogućiti joj uvjete da ta borbenost bude kolektivno usmjerena i da daje rezultate, a ne da se trud pojedinca rasipa bez ikakve logike.

Jakirović je točno znao što želi i kako doći do toga. Stvorio je momčad koja je taktički kompaktna, fizički spremna i motivirana

Ovaj put je razlika između Emira Dilavera kao zadnjeg čovjeka i Matije Frigana kao prednji napadač bio je 38 metara. Zadnja linija pod Jakirovićem bila je postavljena u prosjeku 18 metara više nego u onih 17 utakmica pod Cosmijem, Dragan Tadić ja Faustom Budičinom. To automatski znači 1200 četvornih metara prostora koji veznjaci moraju braniti. Dodamo li priči da napadač i dva krila u ovih 12 utakmica imaju gotovo 30 posto više obrambenih akcija u odnosu na prvih 17, onda je jasno koliko je veznom redu lakše igrati kada su linije kompaktne.

A kada su linije kompaktne, onda Rijeka može igrati onako kako je igrala prvih 20 minuta utakmice: agresivno, borbeno i brzo.

Jakirović je dobio bazu

“Osnova je vraćanje mentaliteta i karaktera, prepoznatljivosti momčadi. To je baza od koje moramo krenuti”, dobro je definirao problem Cosmi prije utakmice s Hajdukom, a nakon što je izgubio na debiju protiv Osijeka. “Rijeka jednostavno ne može igrati na ovoj razini na kojoj sada igra. Sve ovo je premalo i moramo dignuti mentalno stanje momčadi, natjecateljski naboj i samopouzdanje. I to ne malo, nego jako puno.”

Cosmi je možda precizno prepoznao problem, ali ga nije znao ispraviti. Jakirović zna.

Za početak, odstranio je iz one momčadi koja nije mogla ili nije htjela pratiti tempo koji je zadao. Postavio je nova pravila ponašanja i vrlo je jasno definirao što se očekuje od svakog igrača. Podigao je ritam igre, povećao je frekvenciju akcije i ubrzao je izlaske u tranziciji. Ukratko, Rijeka sada izgleda kao momčad kojoj se vratio borbeni duh i koja ima pozitivan mentalitet.

Ali puno je lakše biti borben kada braniš 1000 polja manje nego prije. Pokazalo se to u prvih 20 minuta jučerašnje utakmice. Rijeka je podigla zadnju liniju gotovo do centra, prednja četvorka počela je pritiskati, tj Weldin Hodzhi ja Lindonu Selahiju ostalo je pokupiti ‘ničije’ lopte koje su padale oko centra. Treba uzeti u obzir da Hajduk nije imao ne samo Marko Livaja ja Filip Krovinovićali ne Lovru Kalinića ja Josipa Objasni. To su četvorice najboljih igrača koji su bili izvan kadra, uz hendikep Kup utakmice četiri dana ranije. Ne, Rijeka je izgledala jako dobro.

Osim podignute zadnje linije, drugi statistički element Jakirovićeve renesanse je angažman krilnih igrača. Tadić, Budicin i Cosmi obično su eksperimentirali s tri stopera i dva krila koja su automatski imala veće napadačke zadaće. Jakirović najčešće igra u formaciji 4-2-3-1, no njegovi bočni igrači nemaju gotovo dvostruko više dodira s loptom na protivničkoj polovici u odnosu na ono što smo vidjeli u prvih 17 ligaških utakmica ove sezone.

Jakirović je dobio bazu. Stvorio je momčad koja je taktički kompaktna, fizički spremna i motivirana. To je jedan dio njegovog potpisa; točno je znao što želi i kako doći do toga, napravio je selekciju i otpisao je sve koji nisu mogli pratiti zadane standarde. Drugi dio njegovog potpisa, onaj taktički, uključuje visoko postavljenu zadnju liniju, agresivni pritisak na zadnju liniju, dobru kontrolu ‘drugih lopti’ i okomit ulazak u završnicu, najčešće preko bočnih igrača.

Ogroman posao

Rijeka je u prvih 20 minuta potpuno ograničila izlazak Hajduka iz zadnje linije. Napadači su odradili dobar posao u obrani, a Andrija Vukčević je na lijevom beku imao 19 dodira s loptom, dok je Danilo Veiga na desnoj strani imao je 16 dodira u prve 22 minute igre. Rijeka je probijala po boku i stvarala višak u završnici. Kasnije je ipak pala i dopustila je suparniku da se stabilizira, pa čak i da u jednom razdoblju utakmice budu bolje. To je uzorak koji je postao pravilo. Slična se stvar dogodila protiv Šibenika i Osijeka, što upućuje na to da Rijeka ne može držati tako visok ritam tijekom utakmica. Međutim, ima tih pola sata u kojima se može lomiti suparnika i ostvariti ključnu prednost.

Prednost koja je očita i na tablici. Nakon što je jesensku polusezonu završila na osmom mjestu i nakon što je u jednom trenutku bila čak i posljednja momčad na tablici, Rijeka je došla na treće mjesto, a analitičari kažu da je veliki favorit da ga održi do kraja sezone. S obzirom na to u kakvom je stanju Jakirović zatekao momčad, odradio je ogroman posao.

“Bili smo jako daleko, ali mislim da smo zaslužili ovo”, rekao je Jakirović nakon što je Rijeka preskočila Osijek. “Treći smo, ostvarili smo najviše pobjede od svih ekipa koje su se borile za europska natjecanja. Ne, treba i dalje igrati, svaka utakmica nosi tri boda i mi ćemo ih pokušati ostvariti što više do kraja prvenstva.”

Veći dio posla je obavljen. Slaven Belupo na sedmom mjestu samo je na četiri boda zaostatka, ali gotovo je nezamislivo da Jakirović u preostalih sedam kola može spustiti učinak svoje momčadi do te mjere da Rijeka izgubi treće i četvrto mjesto, što se ne tako davno činilo kao nedostižni san i nerealna nada. Rijeka će igrati u kvalifikacijama za Europu, a to može zahvaliti promjeni koju je donio Jakirović i potpis koji je ostavio na ovoj momčadi.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr