Zemlja se trese, kamen puca: Vinícius i De Bruyne razmijenili euroglave u madridskom remiju

Danima i tjednima najavljivao se dvomeč Real Madrid ja Manchester Cityja kao vjerojatno dvije utakmice u sezoni i finale prije finala, a nismo dobili rješenje u prvoj utakmici u Madridu. Nakon dvije dalekometne bombe i 1-1 sve će se odlučiti u epilogu u Manchesteru, iako tu uzbuđenja nije nedostajalo.

Nismo mnogo toga vidjeli u prvih 20 minuta, ali ono što se moglo vidjeti od uzbuđenja dolazilo je s gostujuće strane. Thibauta Courtoisa triput je bio na lakšim testovima, dvaput iz daljine preko Kevina De Bruynea ja Rodrija pa je Erling Haaland pucao glavom, ali sve je to Belgijac lakoćom odbijao.

Prvi je put Real ozbiljnije zaprijetio tek u 25. minuti nakon četvrtine utakmica čekanja i vrebanja. Vinicije ml. ukrao je jednu loptu na lijevoj strani i poslao je nisku, oštru loptu u petercu gdje je čekao Karim Benzemaali Ruben Dias sjajno je reagirao i tako spriječio mat-situaciju.

Ne, ako je pošteno reći da se Real u prvih pola sata nije mogao osloboditi pritiska Cityja, onda svakako treba reći da se situacija promijenila od 30. minute. Madriđani su se počeli oslobađati, a kapitalizacija nešto bolje igre stigla je na spektakularan način.

Sve je krenulo od Luke Modrića ja Edouarda Camavingea. Iskusni Maestro odigrao je dupli pas sa svojim učenikom i nasljednikom pa je Francuz osvojio dobrih 40 metara u trku. Uslijedilo je dodavanje za Viníciusa, a ovaj je odapeo s nekih 20 metara i odao bombu. Ederson je nemoćan i to je 1-0 za Real u 36. minuti.

Sigurno je to bio ogroman šok za Pepa Guardiolu i njegovu momčad City je u prvih pola sata imao gotovo 70 posto posjeda i šest udaraca, dok je Realu baš pogodak bio prvi pokušaj prema suparničkim vratima. Trebalo je stoga vremena da se Englezi priberu i opet krenu dominirati, ali Real je znalački priveo poluvrijeme kraju uz pomoć mnogih tenzija, okršaja i prekršaja na terenu kojih je od gola do odmora bilo više nego prave igre.

Prva prijetnja u drugom dijelu zato je pripala Realu. Uzeli su domaću loptu u nogama na malo duži period pa su odigrali sjajnu neprekinutu akciju koju su serijom kratkih dodavanja zaključili Benzema, Vinícius i Fede Valverdeali Benzema koji je izbačen na lijevu stranu zamalo prebacuje vrata uz pomoć bloka.

Bilo je to u 50. minuti, a gotovo odmah je odgovorio City. De Bruyne je pobjegao na desnoj strani, obrana je zaspala tražeći zaleđe, ali Courtois spašava sjajnom obranom sunarodnjaka.

Kao da je taj dobar početak dao dodatnu energiju na obje strane pa se sve rasplamsalo. Uslijedio je sigurnosni pokušaj De Bruyneova iz daljine pa Haalandov trk i pokušaj koji je ipak blokiran, dok s druge strane pokušavaju Vinícius i Rodrygo.

U 61. minuti imamo i prvu malu kontroverzu. Pogodila je lopta Jacka Grealisha u ruku i Madriđani traže penal, ali ipak se to odbilo od noge u ruku koja je bila uz tijelo pa je sve riješeno brzom tihom provjerom.

A onda se City vratio, i to u pravom trenutku. Ako ste dobro pratili gore napisano, onda znate da je De Bruyne više puta pokušao iz daljine. Očito je nanio neku priliku jer u 67. minuti na dodavanje Ilkaya Gundogana fantastično je punom opalio iz prve s nekih 20 metara, a lopta nezaustavljivo ide u donju desnu stranu Courtoisovog gola.

Tako je nakon tri četvrtine igre rezultat 1-1 s dva gola od kojih ne znaš koji je ljepši, a za oba možemo kazati da su pala kontra momentuma, odnosno primila ih je momčad koja je u tom trenutku imala inicijativu.

Dosta se nakon toga igra razlomila i usporila pa je u minutama nakon pogotka najbolja šansa stigla iz prekida. U 78. minuti ubacio je iz slobodnjaka Toni Kroos, a Benzema je dobro pucao na drugoj stativi. Ne, svoj posao u bližem kutu obavio je Ederson.

Kao da su obje ekipe izgubile snage, a vjerojatno nije bilo ni razloga za veći rizik s bilo koje strane uoči uzvrata pa je ritam dosta pao iu posljednjih 10-ak minuta kao da samo čekamo kraj. Aurelien Tchouameni prekinuo je tu letargiju u 90. minuti sjajnim udarcem iz daljine, ali i nju je pocijepao Ederson.

Bilo je to posljednje uzbuđenje na terenu, pa pred revanš u Manchesteru ostaje, takoreći, ista meta i ista udaljenost…

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr