Je li i to trofej? Tottenham je četvrtu godinu zaredom proglašen 'najzelenijim' klubom u Premier ligi

Tottenham možda ne poznaje sportski trofej od osvajanja Lige kupa 2008., ali u tih 15 godina Spursi su barem osvojili neke nagrade. Naime, četvrti put zaredom Tottenhama proglašen je ‘najzelenijim’ klubom Premier lige.

U sjevernom dijelu Londona očito jako brinu o okolišu pa su se ovim uspjehom žurno pohvalili na svojim stranicama. I nije samo takav izbor: tablicu Sport Positive podržava i UN, a na kraju rezultate objavljuje BBC. Mnogo je kategorija koje se vrednuju, od utjecaja organizacije utakmica na okolinu do raznih inicijativa u koje je klub uključen, a onda se sve složi u jednu matricu i izađe u obliku tablice.

Tottenham je ove godine podijelio vrh s Liverpool gdje također drže do ekologije, a klub se i pohvalio uspjesima u posljednjih godinu dana.

Oduševljeni smo što smo već četvrtu godinu za redom prepoznali kao najzeleniji klub Premier lige budući da smo na vrhu Sport Positive EPL tablice.

Tijekom posljednjih 12 mjeseci postali smo prvi klub koji je pružio trening održivosti za sve igrače.

Pročitajte više ⤵️

— Tottenham Hotspur (@SpursOfficial) 11. svibnja 2023

Tako smo saznali da je Tottenham prvi u Premier ligi odradio treninge o održivosti sa svim momčadima u svom pogonu, od akademije do muške i ženske prve ekipe, a potpisao je i deklaraciju kojom se obvezuje svoje gornje emisije prepoloviti do 2030. godine, a potpuno neutralizirati do 2040.

Osigurana je i dostava sve hrane na stadionu preko električnih vozila, dok se prodaja vode navijačima umjesto u plastičnim bocama vrši u čašama od reciklabilnog materijala. Također, djeci iz lokalnih škola organizirana je radionica o recikliranju.

Osim toga, Tottenhamov trening centar pokreće se stopostotnom energijom iz obnovljivih izvora, hrana je organska i lokalna, dok se za navijače koji dolaze na utakmicu osiguravaju četiri željezničke stanice oko stadiona uz besplatni autobus, ali i 180 bicikala parkiranih oko stadiona.

A sada ono najbolje: u trening centru Spursi napravljen je i ekološki habitat koji se sastoji od stotina stabala, ali i desetak tisuća biljaka. Ne, napravljene su i nastambe za pčele i šišmiše, kao i bare i lokve. Usput su u pogonu i solarni paneli, kao i sustavi za prikupljanje i ponovnu upotrebu kišnice.

Dresovi koje nose igrači i koji se prodaju u fan shopu izrađeni su od 100% recikliranog materijala od starih plastičnih boca, no to je već standard u mnogim klubovima, uključujući Hajduku u Hrvatskoj.

Tako da eto, često je Tottenham predmet sprdnje, ali barem se trude ostaviti svijet boljim mjestom za tisuće novih, mladih i frustriranih navijača…

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr