Njemačka suša: Moglo bi se dogoditi da Füllkrug bude prvi bundesligaški topnik sa samo 16 golova

Freiburg je možda sinoć svladao Wolfsburg i ostao je u igri za Ligu prvaka, ali u slavlju 2-0 nije zabio Vicenzo Griffon pa smo još jedan koračić bliže ispisivanju povijesti njemačke lige. Naime, lako bi se moglo dogoditi da ove sezone dobijemo najgoreg najboljeg strijelca u povijesti Bundeslige.

Nikada se u povijesti nije dogodilo da prvi njemački topnik ima samo 16 pogodaka na koncu, koliko ove sezone ima Werderov Niclas vrč za punjenje. 30-godišnji napadač zabio je 16 pogodaka u 26 ovosezonskih nastupa, ali u posljednje vrijeme muku muči s ozljedom.

Tako je zbog problema s listom propustio posljednjih pet utakmica, a moglo bi se dogoditi da u posljednja dva kola ne zaigra. Werder danas ima dvoboj s Köln pa u posljednjem kolu s sindikatiali je na 12. mjestu poprilično siguran za ostanak pa nema velikog pritiska ni potrebe da se riskira.

Čak i ako zaigra, Füllkrug možda ne zabije pogodak, a prvim mu pratiteljima ponestane vremena. Na 14 pogodaka su Randal boja i baš Grifo koji je sinoć već odigrao pretposljednje kolo pa bi u zadnjem dvoboju s sklad trebao zabiti tri gola da se ne sruši negativan rekord.

Kolo Muani ima dva dvoboja za tri gola, a dođe li netko od tog vodećeg trojca do 17 golova, bio bi to treći put da je najbolji topnik Bundeslige zabio 17 golova. Događalo se to u sezonama 1988./89. i 1995./96.

U onoj ranijoj sezoni titulu podijelili su Thomas Allofs iz Kölna te Bayernov Roland Wohlfarthau potonjoj sezoni prvi topnik lige bio je Freddy Bobiclegendarni Stuttgart napadač koji je čari HNL travnjaka osjetio u Rijeci 2006. godine.

Füllkrug bi tako vrlo lako mogao ući u povijest Bundeslige koja je ipak za jednu top europsku ligu vrlo mlada. Naime, ove se godine slavi tek 60. obljetnica organiziranja jedinstvene profesionalne prve lige u Njemačkoj.

Razloge za ovaj pad učinkovitosti je lako pronaći. U posljednjih devet izdanja sedam je puta osvojio titulu najboljeg strijelca Robert Lewandowski koji je u posljednja tri garantirao preko 30 golova. Njega više u ligi nema, a nema ni posljednjeg najboljeg topnika koji se ne zove Lewandowski, Pierre-Emericka Aubameyanga koji je slavio 2016./17.

Otišao je i Erling Haaland kao drugi strijelac i najveća prijetnja Lewandowskom u zadnje vrijeme pa se stvorio vakuum kod realizatora koji se tek treba popuniti nekom novom napadačkom zvijezdom.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr