Ivan Rakitić oduvijek je bio pobjednik, a večeras je bio i najbolji igrač na terenu

Sevilla je večeras, nakon 120 minuta bez pobjednika (1-1), slomila Obod u raspucavanju i svoju rekordni sedmi naslov u Europskoj ligi. Andalužani su u nevjerojatnoj atmosferi u Budimpešti, prije 61.000 ljudi, ponovno dokazali da su vladari drugog najvažnijeg UEFA-ina natjecanja, a do tog ih je trijumfa predvodio bivši hrvatski reprezentativac i legendarni Vatreni Ivan Rakitić.

Popularni Raketa došao je do svog drugog naslova Europske lige, prvog nakon 2013./14. kada ju je također, naravno, osvojio sa Sevillom. Usto je osvojio i četiri La Lige, jednako toliko Kupova kralja, dva španjolska Superkupa i jednu Ligu prvaka s Barcelonompiše i jedan švicarski kup jednom davno sa Baselomsrebro sa Svjetskog prvenstva u Rusiji s Vatrenima, au svim tim pohodima na odličja je bio ključni faktor.

Kao i večeras. Kapetan Sevillina odigrao je izvrsnu utakmicu, a to dokazuju i podaci ostvareni u brojnim statističkim kategorijama. Sofascore procijenio ga je na ocjenu 8,3, što je najviše za jednog igrača u cijeloj utakmici, a taj je rejting i opravdan. Rakitić je u 120 minuta na terenu imao 105 dodira s loptom, kompletirao 87 posto dodavanja, uputio dva ključna dodavanja i jedan točan centaršut, imao je čak 12 uspješnih dugih lopti iz 19 pokušaja, jednom je pogodio vratnicu, jednom očistio loptu s crte te uspješno realizirao šut u raspucavanju. Osvojio je pritom i tri dvoboja, imao toliko blokiranih udaraca, po jednom presjekao loptu te dvaput oduzeo posjed suparnicima. Usto je i požutio.

Također, Rakitić je, da spomenemo i to, prvi Hrvat koji je osvojio europsku ligu dvaput. Dosadašnji osvajači tog natjecanja (i njegovih povijesnih prethodnika) bili su Mladen Ramljak 1974. godine s Feyenoord, Luka Peruzović 1983. s Anderlechtom, Mario Stanić 1999. u Parminu haljina, Ivica Olić 2005. s CSKA Moskvom, Ivica Križanac 2008. u Zenit, Darijo Srna kao Šahtarov kapetan 2009. godine, Šime Vrsaljko s Atlético 2018., Mateo Kovačić s Chelseajem ja Kristijan Jakić lanijev Eintrachtom.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr