A da im daju taj trofej za svagda? Sevilla je nakon raspucavanja po sedmi put osvojila Europsku ligu

Sevilla je večeras u Budimpešti mogla doći do svog sedmog naslova u Europskoj ligi i tako ostati zaustavljena u finalima (da, dobro ste pročitali) tog natjecanja. Međutim, Jose Luis Mendilibar imao je starog mačka nasuprot sebe; imenjak Jose Mourinho stigao je s Romom u mađarsku prijestolnicu znajući da nikada nije izgubio europsko finale u koje bi se plasirao, a bilo je jasno kako će jedan od tih dvaju veličanstvenih nizova morati biti prekinut.

Nakon 120 minuta žestoke borbe i raspucavanja (1-1), Sevilla je ponovno pobijedila i po sedmi put osvojila ovo natjecanje.

Utakmica je počela očekivano teško i neatraktivno; iako smo nešto imali na tribinama za vidjeti, u prvih pola sata vidjeli smo jedan jedini šut prema golu. On je, doduše, bio opasan; Leonardo Spinazzola uputio je vrlo neugodan udarac prema Boni u 12. minuti na dodavanje Zekija Čelika, ali marokanski vratar bio je dobro postavljen. Sevilla je, također očekivano, imala posjed na svojoj strani, no svi znamo koliko Mourinhovim ekipama malo treba kako bi napravile razliku.

To su Andalužani vrlo brzo osjetili. Španjolski klub u 35. je minuti izgubio loptu na sredini terena — mnogi će se pitati je li Ivan Rakitić Nedugo zatim fauliran je — i otvorio se prostor Romi. Gianluca Mancini fino je igrao Paul Dybala koji se lukavo smjestio između braniča, pobjegao im je i onda matirao Bonu za 1-0. Tako je postao prvi argentinski strijelac u finalima Europske lige ili Kupa UEFA-e još od 1999. godine kada je zabio Hernan Crespo.

Mourinho je u najavi utakmice govorio kako Dybala baš i nije spreman za čitav susret te kako će odigrati možda 20 ili 30 minuta, ali Argentinac se pronašao u prvom sastavu i nedugo zatim ostavio trag. U aktualnoj sezoni broji 17 golova za Romu uz osam asistencija u 37 nastupa, a na kraju je izašao u 68. minuti.

Roma se poslije pogotka povukla, a Sevilla je krenula po izjednačenje, no teško je dolazila do prigode. Najveću u prvom poluvremenu ubilježila je u sudačkoj nadoknadi, kada je danas odlična Ivan Rakitić ljevicom potegnuo s 20-ak metara. Lopta je odsjela na vratnici Romina gola i malo je nedostajalo da se odbije u mrežu, a Mendilibarovi dečki otišli su na predah s minusom.

Zanimljivo, u prethodna tri finala Europske lige koja je igrala, Sevilla je svaki put gubila, ali je na kraju slavila preokretom. Andalužani su se nadali da će im se to dogoditi večeras, a zasluženo su izjednačili u 56. minuti.

Otvrdnulo Jesus Navas tada je ubacio s desne strane, a asistent za Romin gol Mancini nespretno je poslao loptu u svoju mrežu pored Youssefa En-Nesyrije koju je čuvao. Sevilla je potpuno zasluženo stigla do poravnanja i time pokazala Vučiću da do trofeja neće baš doći ako zadrži jedan gol prednosti.

Roma je pokušala odgovoriti iu 67. minuti je izazvala veliku nervozu u Sevillinom kaznenom prostoru; poslije ubačaja Lorenza Pellegrinija došlo je do opće gužve u suparničkom šesnaestercu, a Ne poznajem Abrahama malo je nedostajalo prebaciti loptu preko crte. Ipak, Španjolci su se obranili…

Inače, u tim trenucima vidjeli smo dosta žalbi na sudske odluke iz oba tabora, kako na klupama, tako i na terenu. Anthony Taylor imao je dosta posla sa smirivanjem strasti. Engleski sudac u 76. minuti je svirao penal kada je Lucas Ocampos pao u kaznenom prostoru poslije duela s Roger Ibañezali poslije konzultacije s VAR monitorom ispravno je poništio tu odluku.

Vučica je do velike prigode došla u 83. minuti; Andrea Belotti izbio je u sjajnu šansu poslije ubačaja iz prekida, u padu je pokušao ugurati loptu u mrežu, no naišao je na Bonovu obranu. Suci su, doduše, dosudili gol-aut, a bilo je sve jasnije kako utakmica neće biti odlučena u 90 minuta. Zadnju šansu vrijednu spomenuta upisao je grudi koji je u sudačkoj nadoknadi potegnuo s 20-ak metara. Lopta je iscurila iz ruke Ruija Patricijaali Rimljani su se obranili i susret je otišao u dodatnih pola sata.

U prvom produžetku nije se dogodilo ništa značajno, a ni u drugom, osim nastavka rasprave između dviju klupa. Inače, drugi produžetak imao je 10 minuta nadoknade, a na samom kraju Chris Smalling je liznuo okvir gola jednim udarcem glavom.

Mukotrpno finale moralo je biti odlučeno raspucavanjem, a ono je završilo na sljedeći način: Gianluca Mancini, koji je asistirao pa zabio autogol, u drugoj seriji nije pogodio. Naišao je na Bonovu obranu, a onda je nakon Rakitićeve uspješno penala promašio i Roger Ibañez. Zatim se dogodila čudna situacija; Patricio je na prvu obranio Gonzalo Montielu u četvrtoj seriji, no Taylor je naredio da se ponovi zbog toga što je Portugalac izašao s vrata.

Argentinac je potom zabio i osigurao novi naslov, a Mou je prvi put izgubio finale…

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr