Dinamo osvojio Superkup

S utakmicom Superkupa između Dinama ja Hajduka otvorena je nova nogometna sezona u Hrvatskoj. Pripremni period je prošlost, oba kluba okrenula su se prema početku HNL-a i važnih europskih kvalifikacija, no prvi pravi ispit na tom putu bio je večerašnji ogled na Maksimiru.

Gledatelji su se veselili pojačanja na djelu — točnije, to su priželjkivali Hajdukovi navijači jer je Dinamo dosad doveo samo Maximea Bernauera koji je ostao na klupi — a Bijeli su u prvi sastav gurnuli Zvonimira Šarliju ja Leona Dajakua. Ostale pridošlice, očekivano, nisu započele susret, a podsjetit ćemo i da Marko Livaja nije bio dostupan zbog suspenzije.

Ono što smo gledali na Maksimiru nije bilo pretjerano dobro, ali ni posebno loše kada uzmemo u obzir da je tek početak sezone. Kako bilo, Modri ​​su pobijedili 1-0 i osvojili svoj osmi Superkup.

Susret je počeo dinamično i vidjeli smo nekoliko dobrih prilika u prvom poluvremenu, ali, što je bilo i očekivano, vidjelo se kako ekipe još nisu u naponu snage i kako još uvijek traže svoj ritam. Dinamo je počeo nešto bolje i konkretnije; Bruno Petković uvalio je Martina Baturino u prvu veliku prigodu u 13. minuti. Modri ​​dragulj tada je opalio s desne strane kaznenog prostora i lopta je prohujala tik pored vratnice, a na ponovljenoj snimci se vidjelo kako je lopta dirala. Ivan Lučić i tako spasio Hajduk u opisanoj situaciji.

Četiri minute kasnije Bijeli su pokušali uzvratiti iz kornera; Jan Mlakar tada je, okrenut leđima, glavom zahvatio loptu na prvoj vratnici. Ona je imala neugodan let, ali je ipak odsjela na vanjskoj strani mreže. Hajduk je u tim trenucima imao nekoliko lijepih prodora i spojio par zanimljivih poteza, ali konkretne prigode su izostajale.

Sljedeću situaciju vrijednog spomena ponovno je zabilježio Baturina. U 40. minuti je prvo krasnim driblingom posložio Filip Krovinović na zemlju, a onda opalio s kojih 20 metara, ali otišlo je malo pored desne vratnice. Hajduk je razdoblje najveće dominacije imao u posljednjim minutama prvog dijela kada je uspostavio vrlo nezgodan pritisak pred domaćim vratima, ali Dinamovi braniči nekako su uspjeli odagnati opasnost.

Značajna situacija dogodila se u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena kada je isključen gostujući trener Ivan Leko. Dario Bel tada je sudio prekršaj Ivana Dolčeka oni Lukom Ivanušecom, iako bi se gosti zakleli da je za njih bio udarac iz kuta. Leko se tome usprotivio, a povela se žestoka rasprava u kojoj je Hajdukov strateg prvo dobio žuti, a potom i crveni karton.

Time si je osigurao boravak na tribini, a Hajduk je najbolju šansu ubilježio na startni nastavak. Novi igrač Leon Dayaku tada je s lijeve strane šesnaesterca gađao suprotni kut u izravnom dvoboju s Dominikom Livakovićem, ali i to je otišlo pored gola. Igračima je danas u raznim scenarijima nedostajalo preciznosti, ali pogodak je ipak pao u 52. minuti.

52′ GOOOOOOOOOL!!!! Dinamo vodi 1:0! ⚽️💪🏻💙 Pogodak je postigao Martin Baturina! 🔥#Dinamo Zagreb pic.twitter.com/Gm9tsvVrJC

— GNK Dinamo (@gnkdinamo) 15. srpnja 2023

Dinamo je tada Hajduku prodao kontru i naveo gostujuće braniče da izgledaju kao čunjevi. Baturina je povukao kontru, a lopta je nakon nekoliko dodavanja došla do Petkovića koji je spustio loptu za svog 20-godišnjeg kolegu.

Baturina je zapucao i pogodio za 1-0, a Dinamo je priskrbio vodstvo.

Hajdukov stožer u 63. je uveo Filipa Čuića koji se zamalo odmah odužio pogotkom; zahvatio je loptu glavom poslije jednog ubačaja Darija Melnjaka i lopta je prošla malo iznad grede, a Hajduk je u tim trenucima pritisnuo. Bijeli su, također, u 69. ubacili pojačanja: Idite u Odjidja-Ofoe ja Fahad Moufi zamijenili su Niku Sigura ja Rokas Pukštas.

Naime, Bijeli — danas Zeleni, zbog nošenja treće kombinacije dresova — posljednju četvrtinu utakmice proveli su u stalnom pritisku i traženju puta do suparničkog gola, no Dinamo se obranio. Napomenut ćemo da je Igor Bišćan u 84. minuti u igru ​​gurnuo Petra Sučića19-godišnjeg mladog reprezentativca BiH koji je ostavio dobar dojam na pripremama.

Inače, Dinamo je u 88. minuti došao u potencijalno velike probleme jer se Ivanušec ozlijedio i iz igre izašao šepajući, uz pomoć klupske medicinske službe. Nije izgledalo nimalo dobro, a potencijalno ima još gori efekt kada uzmemo u obzir da se posljednjih dana intenzivno govorilo o njegovom transferu. Zamijenio ga je Antonio Marin.

Dakle, Dinamu se piše prvi trofej ove sezone, a Hajduk će priliku za popravak dojma protiv najvećeg rivala dobiti već sljedećeg vikenda na istom mjestu u prvom kolu HNL-a.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr