Budućnost je sada: Alcaraz je porazio Novaka u epskim pet setova i osvojio Wimbledon

Tražio je Novak Đoković danas povijest: osmi Wimbledon, čime bi se izjednačio s Rogerom Federeromi 24. Grand Slam titulu uz povratak na svjetski broj jedan u svom 390. tjednu u karijeri, ali danas nije bio dan za povijest.

Barem ne za onu s te Novakove strane jer svakako bi knjige teniske historiografije mogle za nekoliko desetljeća današnji dan i pobjedu Carlos Alcaraza pamtiti kao jedan od prijelomnih trenutaka i početaka nove velike dinastije.

U susretu starog i mladog, jednog od najvećih ikad i onoga koji to tek želi postati, mladi vuk danas je bio bolji od starog lišća te je u instant klasiku Alcaraz u pet setova i nakon nešto manje od pet sati igre osvojio Wimbledon s 1-6 , 7-6(6), 6-1, 3-6, 6-4.

Ne, prvo se činilo da će utakmica krenuti potpuno suprotno. Alcaraz je izgubio prva dva servis gema, a Đoković je siguran da se nismo ni zagrijali na središnjem terenu, a na semaforu je već 4:0 za srpskog tenisača. Nije bilo velikih priča i preokreta, prvi set pripao je Đokoviću 6-1 za samo 35 minuta.

3 – U posljednjih 10 izdanja, muško pojedinačno finale Wimbledona osvojio je igrač koji je tri puta izgubio prvi set – Đoković d Federer (2014), Đoković d Berrettini (2021) i Đoković d Kyrgios (2022). Preokret?#Wimbledon | @Wimbledon @atptour @ATPMediaInfo pic.twitter.com/jeUGlanGFn

— OptaAce (@OptaAce) 16. srpnja 2023

Ne, nakon toga neće ništa ići tako glatko za čovjeka koji je danas hvatao povijest. Alcaraz kao da se opustio i uhvatio ritam pa je počeo pogađati sve i svašta pa tako odmah u početku drugog seta radi svoj prvi break i ima 2-0.

Đoković je odmah uzvratio i vratio se na 2-2, a tada se servisi ipak stabiliziraju, griješi se na povratku pa odlazimo u tie-break. Tamo je Novak otvorio silovito i poveo s 3-0, ali od tog trenutka do kraja trećeg seta, riječ je o neprepoznatljivom odnosu snaga.

Alcaraz se vratio na 3-3, a onda je kod 5-4 Đoković dobio opomenu od suca jer mu je isteklo servisno vrijeme. Pri 6-5 i set lopti za Novaka, Novak je poslao prilično lagan udarac u mrežu, a potom je Španjolac uzeo dva poena zaredom, od kojih je drugi bio posebno impresivan u uzvratu i izjednačio set na 8-6. .

Alcaraz je taj elan prenio u treći set i odmah napravio break, poveo 3-1 i tu prednost donio u jednu od najboljih partija u posljednjih nekoliko godina tenisa. Gem na Đokovićev servis trajao je 26 minuta, bilo je 12 izjednačenja, a na kraju balade Alcaraza je iskoristio svoju sedmu break loptu samo u tom gemu i došao do 4-1.

Kao da je Đoković tu prelomio i odustao od tog seta pa je izgubio servis i za 6-1 i to dosta brzo, a onda je iskoristio pauzu za WC između setova od čak sedam minuta i, činilo se, povratio energiju. Krenuo je zato na Španjolčevom servisu u četvrtom setu s 30-0, ali nije odmah stigao do breaka, a onda je i sam morao spašavati 15-40 i šanse dvije za gubitak servisa.

Kao da se igra tada stabilizirala i opet ujednačila pa ponovno imamo duge gemove, ali onda je Đoković ipak dobio jedan prijelomni gem i potpuno se vratio u meč. Bilo je to kod 2-2 kad je imao čak tri break lopte na Alcarazovom servisu te je iskoristio treću i poveo, a odmah potom i dobro servirao za 4-2. Nevjerojatno kako je Đoković podigao razinu tenisa u četvrtom setu pa sa 6-3 odluka pada u odlučujućoj petom.

8 – Carlos Alcaraz ima 8-1 u pet setova u mečevima glavnog ždrijeba Grand Slam turnira, izgubio je samo od Mattea Berrettinija na Australian Openu 2022. Zona.#Finale Wimbledona #Wimbledon | @Wimbledon

— OptaAce (@OptaAce) 16. srpnja 2023

Dramatično je odmah krenuo peti set, imaju i Đoković i Alcaraz za break loptu u prva dva meča, ali servisi se ne gube do treće igre petog seta kad je Španjolac iskoristio šansu na 30-40 i napravio ključan break. Đoković je potpuno izgubio živce, razbio reket o stupnju mreže pa je Španjolac sigurno servirao i poveo s 3-1 te je došao nadomak senzacionalne pobjede.

Stigao ju je. Svoje je servirao vrlo sigurno, nije trebalo previše gubiti energiju na Đokovićev servis, pa ovaj fantastičan, doista vanserijski meč danas ide na ruku čak 16 godina mlađem momku koji je s 5-4 i 40 -30 odmah iskoristio prvu loptu za osvajanje turnira i nastavak Đokovića da je pošalje u mrežu.

Drugi je ovo Grand Slam naslov za Alcarazu i drugo finale. Stopostotan je tako jer je prošle godine na US Openu svladao Caspera Ruudaa ovo je i slatka osveta za nedavno polufinale Roland Garrosa u kojem nas je ozljeda Španjolca lišila klasiku.

Đokoviću je ovo već bilo 35. Grand Slam finale i 12. poraz uz 23 naslova, a Đokoviću je ovo prvi poraz u punom meču na Wimbledonu od Sama Querreya i 2016. godine. 2017. slavio je Tomaš Berdychali Đoković je tada morao predati zbog ozljeda.

Kako kaže ona poznata scena iz Malcolma u sredini: “Budućnost je sada, stari.”

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr