Završile kvalifikacije za Ligu prvaka: Royal Antwerp, København i PSV uhvatili grupnu fazu

Nakon jučerašnjih odigranih uzvrata, novim trima utakmicama zaključene su kvalifikacije za ovosezonsku Ligu prvaka. Royal Antwerp, København i PSV branili su svoje prednosti iz prvih ogleda protiv AEK-a, Rakówa i Rangersa, a sva tri kluba bila su uspješna u svojim misijama. Tako su izborili najelitnije europsko klupsko natjecanje, njegovo posljednje izdanje u kojemu će se natjecati 32 momčadi.

Hrvatskim pratiteljima vjerojatno je najzanimljiviji bio dvoboj AEK-a i Royala; Grci su morali nadoknaditi minimalni zaostatak iz prve utakmice kako bi izborili Ligu prvaka, ali nisu uspjeli u tome. Iako je grčki prvak imao inicijativu, posjed lopte i broj stvorenih prilika na svojoj strani, ali Belgijanci su strpljivo čekali svoju priliku i dočekali je.

Michel Ange Balikwisha u 73. je minuti sjajno ispratio jednu loptu u otvoren prostor na lijevoj strani i zatim poslao oštro prizemno dodavanje u peterac, a ondje se najbolje snašao Gyrano Kerk i zabio za 1-0. AEK, koji je protiv Modrih pokazao kako može biti neugodan u posljednjim minutama, u 90. je izjednačio golom Sergija Arauja, ali svejedno će igrati u Europa ligi — Balikwisha je u petoj minuti nadoknade povukao kontru, pretrčao čuvara i postavio konačnih 2-1.

In 22/23, Royal Antwerp won the league and cup double for the first time in the club’s history after a 90+4′ equaliser from Toby Alderweireld on the final day.

In 23/24, they have qualified for the Champions League for the first time since 1957/58 and only the second time ever. pic.twitter.com/rFEFtk4TNY

— Squawka (@Squawka) August 30, 2023

Ta sudbina piše se i Rakówu koji je također ganjao minimalni zaostatak iz prvog susreta, ali nije uspio preokrenuti dvomeč u Danskoj; København mu je zapečatio sudbinu preko Denisa Vavre koji je u 35. minuti pogodio za 1-0, a za završnih 1-1 pogodio je bivši Goričin igrač Łukasz Zwoliński na asistenciju bivšeg hajdukovca Frana Tudora.

PSV je nakon uzbudljivog remija u Glasgowu (2-2) potpuno demolirao Rangers na domaćem terenu i s 5-1 uknjižio uvjerljiv plasman u europsku elitu. Momčad koju vodi Peter Bosz razmontirala je Gerse dvama golovima Ismaela Saibarija te po jednim Luuka de Jonga i Joeyja Veermana.

PSV have qualified for the Champions League group stage for the first time since 2018/19.

They drew Barcelona, Inter and Spurs that season. 😮‍💨#UCL pic.twitter.com/X88vPOYaAP

— Squawka (@Squawka) August 30, 2023

Rangers je imao dvojicu strijelaca; nezaobilaznog Jamesa Taverniera koji je u 54. smanjio na tadašnjih 2-1 te Connora Goldsona koji je u 81. uvalio loptu u vlastitu mrežu i postavio finalni rezultat.

Dakle, u sutrašnjem ždrijebu sudjelovat će sljedeći klubovi; u prvom bubnju su Manchester City, Sevilla, Barcelona, Napoli, Bayern, PSG, Benfica i Feyenoord, u drugom Real Madrid, Manchester United, Inter, Borussia Dortmund, Atlético Madrid, RB Leipzig, Porto i Arsenal, u trećem Šahtar, Red Bull Salzburg, Milan, Braga, PSV, Lazio, Crvena Zvezda i København, a u četvrtom Young Boys, Real Sociedad, Galatasaray, Celtic, Newcastle United, Union Berlin, Lens i Royal Antwerp.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim
serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim
serijalima, odaberite jedan od paketa.

Više o temi

Izvor: Telesport.hr