Pa kud baš sad? Xabijev Bayer je uoči susreta s Romom doživio prvi poraz još od veljače

Već više od 12 godina nismo imali čak dvije bundesligaške utakmice u petak, baš takav je slučaj bio večeras. Mainz ja Schalke su remizirali (2-2), što je goste iz Gelsenkirchena još više gurnulo prema još jednom ispadanju u niži rang. U onom drugom dvoboju večeri, snage su se odmjerile Bayer ja Kölnu kojem je domaća momčad doživjela neočekivani poraz uoči važne utakmice polufinala Europske lige s Roma.

Portaj sastav koji vodi trener Xabi Alonso još je i veće iznenađenje, ako se spomene podatak da su bez poraza bili još od 19. veljače, kada ih je s 3-2 svladao već spomenuti Mainz. Zanimljivo, i tada su Bayerovi igrači bili pred velikim europskim izazovom, čekao ih je uzvrat kod časna sestra. Otad su Xabijevi momci nanizali 14 utakmica bez poraza, u kojima su skupili 10 pobjeda i četiri remije u ova dva natjecanja.

Večeras je za Bayer koban bio Davie Selke, njemački napadač je s dva pogotka sudjelovao u prekidu ovog niza neporaženosti. Köln je u vodstvo doveo već u 14. minuti, s desne strane ga je ubacio Florian Kainz. Visoki golgeter bio je posve nečuvan te se nije morao niti boriti u nekom zračnom duelu, pa je bez problema svladao domaćeg golmana Luke Hrádeckog.

Bayer je izjednačio samo 14 minuta poslije, sijevnula je brza kontra, na kraju koje je Moussa Diaby povratnim dodavanjem pronašao usamljenog Amine Adlija. Ta francuska kombinacija bila je vrlo učinkovita u ovoj situaciji, golmanu Marvin Schwabe nije imao nikakve šanse.

Činilo se da će tada Alonsov sastav doći i do preokreta, no Köln se još i prije odlaska na odmor vratio u vodstvo. Opet je, dakle, u središtu zbivanja bio Selke, u 36. minuti iskoristio je nepažnju domaće obrane te još jedan dobar ubačaj s desnog krila, ovog puta u izvedbi Jana Thielmanna. Sada je Hrádeckog matirao desnim nogom, uputivši silovit i neobranjiv udarac pod njegovu gredu.

DAVIE SELKE JE ON!

Sjajan križ iz @JanThielmann vidi Davieja kako grmi kući s prvim dodirom i opet imamo vodstvo!

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!
___
💊 1:2 🐐 #B04TI #effzeh pic.twitter.com/bPCPkl6byz

— 1. FC Cologne (@fckoeln_en) 5. svibnja 2023

Köln je ovim trijumfom praktički osigurao ostanak u ligi, te će sljedeće sezone biti član njemačkog prvenstva. S druge strane, Bayer je nakon dva i pol mjeseca konačno posrnuo, pa će Xabi Alonso u nešto lošijem raspoloženju dočekati svog bivšeg trenera. José Mourinhu.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr