Aaaa sve!

Psihoanalitička literatura razlikuje dvije grubo definirane vrste psihopatije (izraz je danas u velikom dijelu napušten i zamijenjen problematičnom oznakom antisocijalnosti): pasivno parazitski tip i agresivni tip. Jedan od parametara agresivnog tipa jest ono što se naziva ego sintonična agresija. Pojednostavljeno rečeno, neke stvari u životu radimo jer ih osjećamo kao nešto što nam na neki način pripada, što je refleksija našeg osnovnog zrnca Ja, dok neke druge stvari koje radimo možemo osjećati kao sebi strane — osjećamo se, na neki način, prisiljeni raditi ih . Ego sintonična agresija psihopata znači da se on osjeća kao nešto što mu nije suprotno ili strano — ona je prirodan izljev prema van onoga što je unutra.

Ovo je rezultat činjenice da je psihopat opsjednut pojavom moći, da dijeli svijet na karikaturu koju nastaju dominantni i submisivni i da ne percipira druge ljude kao one koji imaju autonomiju ili vrijednost. Tema empatije je kontraverzna, neki smatraju da psihopati i osobito sadisti upravo imaju moć osjetiti ono što osjeća drugi (sadist ne bi u sadizmu uživao da nema ideju o tome što osjeća onaj kojeg zlostavlja), ali ih nije briga.

Pretpostavljam da je brazilski MMA borac Wanderlei Silva osoba relativno dobro integrirana u društvo. Najružnija stvar koju o njemu mogu reći jest ta da se u trash talk nikad nije snašao, ali od svih psihopata u ringu Silva je bio najgori i zbog toga — najbolji.

Njegov nadimak Ubojica sjekirom jedan je od najtočnije pogođenih u cijelom MMA-u. Od svojih početaka u sve prolazi turnirima, preko UFC-a i Pridea do borilačke starosti u Bellatoru — Silva gotovo da nije imao dosadnu borbu. Bio je borac kojeg je najteže bilo zamisliti izvan ringa, kao da je njegova borilačka persona bilo njegovo pravo ‘ja’, a Wanderlei koji kupuje kruh, toči benzin ili u mikrovalnoj podgrijavi feijoadu utvara koja je možda i narodna izmišljotina. Želimo ovom kolumnom ostaviti zapis u vremenu o modelu luđaka koji se više ne proizvodi.

Wanderlei protiv Seana Bormeta, Egidija da Coste i Artura Mariana

MMA je u Brazil došao i prekasno i prerano — s jedne strane borbe bez pravila u školskim dvoranama imaju dugu povijest, s druge strane sve te borbe nisu imale jasnu organizaciju, hijerarhiju ili logiku poslovanja. Jednu od asocijacija osnovao je 1997. Sergio Batarelli nakon što se posvađao s partnerom iz Svjetskog Vale Tudo prvenstva (WVC). Nazivao ga je International Vale Tudo Championship (IVC) i udruga je relativno brzo postala jedna od najpopularnijih u Brazilu, a kroz razmjenu videa između ljubitelja borilačkih vještina došla je i na Zapad.

Borbe su se odvijale u običnom ringu koji je između prva dva konopa imao mrežu (uglavnom), a dopušteni su bili i udarci nogama u prepone i glavom. U prvoj emisiji sve je bilo toliko kaotično da je bilo pokušaja zgnječiti testise suparnici stavljanjem noge ili ruke u hlačice. Sao Paulo je zabranio tu godinu 2003.

Svi smo nekad bili u njega zaljubljeni. Kao i svaka ljubav, i ova je počivala na određenoj idealizaciji njegovih vrlina i ignoriranju mana

Wanderlei Silva bio je jedan od boraca koji su obilježili ovaj međuperiod MMA-a i vale tuda. On je 1999. pobjedom nad autora Eugenea Jacksona također postao prvak kruzer kategorije. Ne, najbolju večer imao je na IVC 2: Pitanje ponosa, kad se borio protiv trojice protivnika zaredom. Meč protiv Seana Bormeta danas izgleda kao Wanderleijev postanak, postanak Ubojice sjekirom.

Bormet je želio isključivo hrvati, imao je čak i hrvatske tenisice i njegov se napad uglavnom svodio na pokušaje dvostruka noga rušenja. Ovo je izgradilo oružje koje je Wanderlei koristio kroz ostatak karijere — hvatanje stojeće giljotine i udaranje koljenima. Bormetu je bilo suđeno da izgubi protiv manjeg, a jačeg i bržeg udarača — kako se u rušenju zalijetao s velike udaljenosti, Silva je pročitao putanju i lansirao polu-visoki udaracpolje-nogometni udarac kojim je i pobijedio.

Egidio da Costa prošao je još i gore — u vrtlogu Silvinih udaraca predao je borbu. U trećoj je borbi večeri protiv Arthur Mariana učinio nešto što, nažalost, nije više bio u prilici ponavljati. Svojim je aperkatima i krošeima dodao i — glavu. Mariano je jedini način da smiri Silvu vidio u pokušajima hvatanja klinča, čime je Silvi oduzeo snagu zamaha za krošee. Silva je potom počeo odgovarati aperkatima i udarcima glavom o glavu.

Da stvar bude bizarnija, Silva je na kraju uništio vlastitu arkadu toliko da je liječnik morao prekinuti meč, a Mariano je postao prvi borac koji je pobijedio Wanderleija Silvu.

Animirani GIF - Pronađite i podijelite na GIPHY

Wanderlei protiv Yuki Kondo

I ja i vi znamo da ovu borbu spominjem samo zato što želim napraviti taj gif. Yuki Kondo jedan je od japanskih boraca čuven po toj svojoj vrsti ludila — izdržljivosti i upornosti. Njegov je portfelj prošaran porazima protiv boljih i gorih, ali isto se može reći i za njegove pobjede. U trenutku kad se susreo sa Silvom imao je omjer od 42 pobjede i 13 poraza, ali je jahao niz od četiri pobjede zaredom, među kojima je jedna bila i protiv legende. Marija Sperryja. (Stariji među vama su se možda susreli sa Sperryjevim legendarnim instrukcijskim videom koji je zlato borilačke komedije). Silva je s druge strane bio neporažen u svojih posljednjih 16 mečeva (uključujući i remi protiv kro kup). Borba je bila zamišljena kao zadnji detalj u promociji potencijalne druge borbe između Quinton Jackson i Wanderleija Silve.

Čak i ako znamo da je Wanderlei bio udarač visokog rizika, za ovu se borbu može reći da je pretjeran. Nakon što je izveo par svojih nagiba lijevo i desno, započeo je paljbu krošeima takvo putanje i snage da je posrtao za njima. Ono što je zanimljivo i što su neki borci kasnije iskoristili protiv Silve jest to da ga je bilo relativno lako natjerati na povlačenje; Silva bi najdivljije kombinacije bacala ne kad je u jurišu, nego kad je stjeran u kut. U to vrijeme nije bilo puno boraca koji su to znali pročitati i formirati taktiku oko toga.

Nakon što je uzdrmao Kondu desnim krošeom, jurio ga je ukrug po ringu dok nije pogodio i lijevi kroše. Ostatak je legenda noćnih mora i best of kompilacija: Kondo pada, Silva ga sa smiješkom na licu udara petom u glavu, Kondo gubi svijest. Wanderlei Silva tada je bio najstrašniji čovjek MMA-a. (Za one koji ne znaju: Kondo ima 47 godina i još uvijek je aktivan borac!)

Animirani GIF - Pronađite i podijelite na GIPHY

Wanderlei protiv Quintona Jacksona I, II

Priča o ovom rivalstvu počela je nakon borbe Silve i Kazushija Sakurabe. Pride je nakon debakla protiv Silve pokušao vratiti Japanca u igru ​​serviravši mu malo poznatog Quintona Divljanje Jackson (koji se uglavnom borio u Gladiator Challengeu i KOTC-u). On je bio savršen borac za Japan te ere: izgledao je opasno, bio je ekscentrik i mogao se pohvaliti ubij-ili-umri stavom. Istovremeno se činio kao protivnik kojeg će Sakuraba dobiti i izgledati uzbudljivo u pobjedi. Nitko, međutim, nije mogao pretpostaviti da će uzbuđenje proizaći iz toga što je Quinton zamalo ubio Kazushija. Japanac je na kraju slavio putem RNC-a, ali njegova je nacija bila impresionirana borcem koji je izgledao i ponašao se kao negativac iz neke borilačke mange.

Bio je, ukratko, savršen protivnik za Wanderleija Silvu. Pripreme za ovaj dvoboj pratio je cijeli niz koreografiranih naguravanja i unaprijed smišljenih uvreda. Ipak, priča je bila više nego dobra i dvojac je imao pažnju borilačkog svijeta. Paralelno s vrijeđanjem Silve, Rampage je nakupio briljantan niz pobjeda nad velikim imenima poput Igora Vovčančina, Kevina Randlemana i Murilla Bustamantea.

Prvi dvoboj dogodio se 2003. godine na priredbi Ponos 25: Konačni sukob. Borbu je Jackson započeo pomalo konzervativno — išao je u double leg, Wanderlei je držao neku srednju giljotinu i potom se dvojac spustio u parter. Jackson je bio bolji u mljeveno i poundu, ali je sudac nakon nekoliko minuta prekinuo borbu u parteru (po meni bez razloga) i podigao obojicu boraca na noge. Uslijedila je jedna od najljepših i najnekontroliranijih sekvenci Silvine karijere.

Ne znam kako to prepričati jer nije postojala neka jasna logika u slijedu napada, samo potpuni kao što i instinkt da se ponovi ono što uspijeva. Prvo je zaustavio rušenje, pa držeći underhookove bacio par koljena, potom je lansirao nekoliko kroša i svaki put kad bi pogodio, zadržao ruku na Jacksonovoj glavi i ponovo napao koljenima. U jednom trenutku je Jackson počeo posrtati, pa ga je Silva dočekao udarcima u glavu. Nakon tko zna koliko udaraca koljenim sudom je, za Pride eru i presavjesno, prekinuo meč.

Prije uzvratne borbe Jackson je izveo najbolji slam u povijesti MMA-a i njime nokautirao Ricarda Aronu te je nokautirao i miljenika Japana Ikuhisu Minowu. Silva je u međuvremenu također nokautirao Minowua te Yukija Kondu.

Meč se dogodio na priredbi Pride 28: Visoki oktan. Rampage je ponovo osjećao da treba neutralizirati Silvinu agresiju tako što će ući u njega i početak meča bila je borba u klinču i prljavom boksu. Valja napomenuti da je Silva imao sjajan klin — možda nije tehnički ispravan, ali neka čudna kombinacija snage, brzine i kreativnosti u udaranju iz klinča te kombiniranjem ručnih udaraca i koljena činila ga je ubojitim. Nakon toga se dogodilo nešto slično prvoj borbi — Jackson je slučajno pogodio Silvu u prijepone i borbe su postavljene.

Tada počinje ludnica: Silva izvodi divlje kombinacije od po tri četiri udarca, Jackson se prvo skloni, ali onda pristane na bitku (pogoci netipični čak i za njega) ubod!). Silva prikazuje sve svoje brendirane borilačke osobine: serije od osam ili devet udaraca među kojima je teško razaznati što je izravno, što križ, a što aperkat, tajlandski klinč, nekontrolirane nožne udarce, aaaa sve!

Nekoliko minuta prolazi u parteru, gdje je Jackson bolji u udarcima, a Silva pokušava nekoliko poluga. Na samom kraju runde Jackson ravnom desnicom ruši Silvu i borba se polako preokreće u Rampageovu korist. Runda završava baš kad se čini da je Jacskonu nadomak pobjede.

U drugom krugu je kaotično na nogama, kaotično je na terenu. Silva također pokušava udarcima u glavu kao protiv Konde. Taman kada se činilo da će oba borca ​​umrijeti od nedostatka kondicije, Quinton Silvy naleti na Crossa i on započne još jedan udarac udarcem koljenom. Jedan od njih ga pogodi točno u lice i Jackson u jednoj od najpoznatijih scena Pridea pada u nesvijest na trbuh preko užeta ringa.

Animirani GIF - Pronađite i podijelite na GIPHY

Wanderlei protiv Kazushi Sakuraba I, III

Sakuraba je jedna od tih bizarnih pojava MMA-a koju je teško opisati. Pomalo je kečer u svom promocijskom stilu, pomalo je uhvatiti koliko može uhvatiti u svom borilačkom stilu. Pobijedio je hrpu Gracieja, a izgubio od jebenog Kima Leopolda na gušenje trianglom. Pobjeđivao je većinu imena ranog Pridea, poput Vernona Whitea, Guya Mezgera, Carlosa Newtona, ali i gubio od boraca poput Vovčančine. Kao i Silva, i on je bio premali za teškaša, pa je njihova serija dvoboja bila nekako suđena.

Uoči prvog dvoboja Sakuraba je u MMA-u imao omjer pobjede i poraza 12:2, uključujući i pobjedu nad Vitorom Belfortom koji je Silvu raznio unutar minute. Borba se dogodila još 2001. na priredbi Pride 13: Staza sudara. Ona je počela tako što je Tito Ortiz obojici sudionika dao cvijeće, pa nije mogla normalno završiti.

Od svih borbi Wanderleija Silve ova je možda najviše busterkeatonic; Sakuraba je odlučio boksati protiv Silve iu jednom je trenutku čak imao uspjeha — Silva se srušio nakon jedne Sakurabine desne i morao hrvati da dođe k sebi. Ne, sve nakon toga je ulično batinanje ispred kralj burgera: Silva baca koljena, Kazushi pada, Silva ga pokušava napucati nogom u glavu, ali i sam pada preko njega, i tako prekida. Borba je trajala manje od minute, ali i danas stoji kao spomenik Silvinoj beskrupuloznosti u hvatanju pobjede.

Druga je borba završila antiklimaktično — Sakuraba je u meču na Pride 17: Championship Chaos doživio ozljedu i Silva je postao šampion kategorije do 93 kilograma.

Treća se borba dogodila na priredbi Pride Total Elimination 2003. Sakuraba je nakon dva izgubljena meča i treći odlučio početi šakački, ai ovaj put je imao nešto uspjeha. Wanderlei je, ao tome se malo priča, bio i solidan rasprostranjen — njegovo je hrvanje često svedivo na tajlandski klinč i Underhookove, ali protiv boraca poput Sakurabe bila je dovoljna sama brzina. Sakuraba je s druge strane imala potpuno blesavu taktiku; odglumio bi pokušaj skidanja tako što bi spustio kukove, zatim krenuo u aperkat i zauzvrat dobio tri ili četiri kroša u bradu. Čak i da je jedan od napadaca uspio (srednji udarac na otvorenoj strani čuvara), Silva bi ga kaznio ili saplitanjem ili krošeom.

Sakuraba jednostavno nije imala dobre ideje o tome kako započeti skidanje i izbjeći klinč koljena i nogometne udarce ako promaši. trzalica za gležanj. Polovicom prve runde Sakuraba je golim low kickom pokušao napasti Silvinu prednju nogu, na što je Silva odgovorio neobično školski, kombinacijom 1-2. Obje šake pogodile su Sakurabu naizgled isto mjesto. Sakuraba je pala kao klada, za dokaz da se ova utakmica više ne smije ponoviti.

Animirani GIF - Pronađite i podijelite na GIPHY

***

Teško je procijeniti koja je ostavština Wanderleija Silve. Teško je, zapravo, skužiti kakve je ona uopće vrste.

Zaključiti da je bio samo divljak prelako i time pomalo netočno. Njegova je agresija imala određen okvir, točke oslonca koje su se činile učinkovitim — grabilica je, na primjer, bio strah njegovih koljena, u klinču je bio jako tvrd, ali i brz, što se rijetko sreće. Čak je iu udaračkom smislu imao osjećaj kada pustiti stvari izvan kontrole, a kada pričekati protivnikov potez.

Problemi su krenuli paralelno s tim kad je sport počeo napredovati, a njega su počeli napuštati refleksi i brzina. Možda je najpametnije u analize i ne ulaziti, dovoljno je sjetiti se da smo nekad svi bili u njega zaljubljeni. Kao i svaka ljubav, i ova je počivala na određenoj idealizaciji njegovih vrlina i ignoriranju mana. Kao i svaku ljubav, i ovu je najbolje ne preispitivati.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr