Sunderland 'Til I Die: Crne mačke uhvatile su playoff Championshipa u ludom zadnjem kolu

Ponedjeljak poslijepodne obično je dosadno vrijeme ne samo za ljubitelje nogometa, već i momčadskih sportova općenito. Međutim, Englezi su nas počastili pa su posljednje kolo Championshipa zakazali baš za danas, a čekao nas je, kao i uvijek u toj ligi, potpuni kao.

Iako su prva dva mjesta bila riješena — uzeli su ih Burnley ja Sheffield United — a Grad Luton ja Middlesbrough osigurali treću i četvrtu poziciju koja će ih odvesti u playoff, posljednja dva mjesta još su otvorena raznim ekipama. Coventry, Sunderland, West Bromwich, Millwall ja Blackburn Rovers nadali su se kako će nastaviti put prema Premier ligi, a kao središnju utakmicu odabrali smo izravni dvoboj između potonjih dvije ekipe.

Naime, Millwall i Blackburn sastali su se na The Denu i odigrali spektakularni ogled u kojem smo vidjeli sve i svašta, a računica je bila ovakva; londonski klub morao je pobijediti kako bi rezervirao mjesto u playoffu, dok su Roversi morali slaviti i nadati se da Sunderland i West Brom neće pobijediti Prestonodnosno Swansea.

Millwall je počeo udarnički i poveo već u osmoj minuti kada je Duncan Watmore pogodio na asistenciju Olivera Burkea i raspametio domaću publiku, ali Blackburn je odgovorio u 22. prije Adama Whartona koji je nespretnim udarcem poravnao rezultat na 1-1. No, uslijedila je crna rupa gostujuće obrane; Watmore je u 37. vratio prednost Millwallu nakon grozne komunikacije vratara Blackburna. Aynsleya osoba i braniča Harryja Pickeringaa Burke je samo dvije minute kasnije odveo domaće na 3-1.

Millwall je tada bio u sedmoj nebu, ali Blackburn se u nastavku vratio u razmaku od 18 minuta. Joe Rankin-Costello uvalio je gol za 3-2 u 51., a Ben Brereton Diaz krasno je pogodio za novo izjednačenje u 63. minuti. Čileanski reprezentativac odmah je nakon toga ponovno opalio i pogodio vratnicu, a Tyrhys Dolan nevjerojatno je promašio iz odbijanca. Pred sobom je imao praznu mrežu, no nekako se spetljao.

Taj rezultat nije odgovarao ni jednima ni drugima i bilo je izvjesno da ćemo vidjeti još jedan pogodak, a njega je postigao Brereton Díaz. Blackburn je u 86. minuti jurnuo u kontru i odigrao dobru akciju, a Čileanac se pronašao na drugoj vratnici i poentirao za konačnih 4-3. Millwallovi snovi o Premier ligi tako su pali u vodu, ali Blackburnu je ova pobjeda bila Pirova.

Zašto? Pa, Sunderland je na gostovanju kod Prestona slavio uvjerljivih 3-0 i tako osigurao mjesto u playoffu kao šestoplasirana momčad Championshipa sa 69 bodova.

Iako su mreže mirovale do 54. minute, Crne mačke potom su uvalile tri gola u razmaku od 11 minuta i pobjegle Prestonu na nedostižnu razliku. Amad Diallo otvorio je račun domaćih neranjivim udarcem s 20 metara u 54., šest minuta kasnije zabio je Alex Pritchardte je postavio konačnih 3-0 Jack Clarke namjestivši se na desnu nogu u 65. minuti.

Budući da je West Brom izgubio 3-2 kod Swanseaje, a Coventry je remizirao Middlesbroughom (1-1) i uhvatio peto mjesto, Sunderland je uhvatio kartu za playoff i nadao se povratku u elitni rang otkud je ispao 2017. godine i otad doživio puno nedaća. Dakle, Luton će igrati protiv Sunderlande, a Boro protiv Coventryje.

Inače, kada je riječ o putnicima u League One, to su Čitanje, Blackpool ja Wigan.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr