Xavi nakon osvajanja naslova: 'Važno je za stabilnost projekta, moramo nastaviti tim putem'

Trenerska karijera ne traje Xavija Hernandez dugo, a već je u njoj ostvario jedan od najvećih uspjeha u nogometu. Već u svojoj drugoj sezoni na žene Barcelone klupi, Xavi je osvojio titulu španjolskog prvaka.

Posebno je impresivan način na koji je osvojena jer je Barcelona sa samo 13 primljenih pogodaka u 34 kola. Povijesno dobra obrana, prekinut post od tri sezone i prva je to titula za Blaugranu od 1999., a da u njoj nije sudjelovao Leo Messi.

Xavi bi zbog svega trebao biti euforičan, ali mladi trener već sada razmišlja dugoročno. Iz priopćenja je jasno kako je ovo tek prvi korak u većem projektu povratka kluba tamo gdje mu je mjesto.

“Osjećaj je čaroban”, kazao je nakon pobjede nad španjolskom. “Više od 10 mjeseci rada i žrtve, ali odradili smo izvanredan posao. Za navijače, za klub, ovo je vrlo važno i za stabilnost projekta. Moramo nastaviti ovim putem.”

Posebnu patinu naslovu dalo je ono što ga je Barcelona osvojila u svom gradu. Ne na svom stadionu, nego u gradskom derbiju s Espanyolom.

“Ligu smo osvojili u derbiju. Kao da je scenarij bio napisan: osvojiti ligu pet utakmicu prije kraja u derbiju”, rekao je, pa se osvrnuo na male nerede. Espanyolovim ultrasima nije se svidjelo Barcelonino slavlje pa su upali u teren i potjerali igrače.

“Mislim da je bilo dovoljno. Slavlje i euforija su normalni, ali dosta je bilo jer nismo doma. Morali smo ići u svlačionicu jer je teško kontrolirati reakcije, morali smo biti respektabilni, pa sam rekao igračima da se povuku u svlačionicu”, rekao je.

Za kraj, Xavi je otkrio i koga je sjetio dok je slavio prvi trenerski naslov s Barcelonom.

“Obitelji, žene, braće, roditelji. Mog stožera i ljudi u klubu koji su mnogo patili, ali nikad nisu odustali. U Španjolskoj smo i kritike su normalne. Događale su se kad sam bio igrač, ali sam vrlo tvrdoglav i na kraju nagrada dođe kad dobro radite. Uspjeli smo uvjeriti igrače u svoj način rada”, otkrio je recept uspjeha za kraj.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr