Ovo je njihova godina: Manchester City rasturio je Real Madrid i prošao u finale

Možda je ovo zaista njihova godina. Manchester City pobijedio je branitelja naslova Real Madrid 4-0 na Etihadu za pobjedu u svom drugom finalu Lige prvaka. Nakon 1:1 u Madridu, City je očitao lekciju gostiju i zasluženo dobio drugu priliku za toliko željeni naslov prvaka Europe.

U prvom poluvremenu apsolutna dominacija Manchester Cityja. Nakon 15 minuta Madrid je loptu dodao samo 13 puta. Nakon 25, kada je City već vodio, samo 40. Domaćin je u prvih 45 minuta imao 72 posto posjeda, 13 udaraca, osam driblinga i dva pogotka. S druge strane, europski prvak je djelovao potpuno uništeno. Jedan jedini udarac (iako, taj je odsjeo na prečku), niti jedan dribling, 28 posto posjeda.

Bilo je to jedno od najboljih poluvremena koje je City odigrao u Ligi prvaka otkako ga vodi Pep Guardiola. Prije prvog pogotka, koji je Bernardo Silva zabio u 23. minuti, domaćin je najmanje dva puta bio u izglednim šansama, ali je Madrid u igri držao nevjerojatno Thibauta Courtoisa. City je bio neumoljiv; izlazio je visoko u presing, nije popuštao i držao tempo cijelo poluvrijeme. Real Madrid jednostavno nije mogao iznijeti loptu ne iz vlastite polovice već iz vlastitog kaznenog prostora.

Prvi Silvin gol pao je nakon što ga je Kevin De Bruyne igrao u kaznenom prostoru; zabio je ljevicom u bliži kut. Drugi nakon što se lopta opalila u 37. minuti Ilkay Gundogan, odbila na sredinu šesnaesterca. Silva ju je glavom pospremio u mrežu. Samo dvije minute ranije, Madrid je došao do svoje prve i jedine šanse na poluvremenu; Toni Kroos sjajno je opalio iz daljine i pogodio gredu.

U drugom poluvremenu je, očekivano, nešto popustio luđački Cityjev tempo, pa je Madrid malo došao do zraka. Međutim, to je bio tek prvi korak za goste. Od uspostavljanja kakve-takve ravnoteže do inicijative i stvaranja prilika koje bi dovele do eventualnog izjednačenja velik je put. Najbliže golu u prvih 15 minuta nastavak Madrid je, kao iu prvom poluvremenu, došao nakon udara iz daljine. Ovoga puta opalio je david hvali iz slobodnjaka, ali Ederson čupa njegov udarac koji je išao pod vratnicu.

Kad je prošla 70. minuta i ušla u zadnjih 20 bez da se išta bitno promijenilo na terenu, bilo je jasno da će Real Madrid ponovno morati posegnuti duboko u svoj pobjednički DNK ako želi još jedno finale. Činilo se da gostima tada neće pomoći ni sama injekcija krvi AlfredaDiStéfana. Ali spasa nije bilo, ne ovoga puta. Courtois je odigrao još jednu nevjerojatnu utakmicu u 73. skinuo još jednu mrtvu šansu Erlingu Haalandu, ali nekoliko minuta kasnije nije mogao spasiti Real Madrid.

De Bruyne je ubacio iz slobodnjaka s lijeve strane, a Éder Militão skrenuo je loptu u vlastitu mrežu. Bilo je tada 3-0 i priča je bila gotova. Čak niti Real Madrid nije mogao ovo preokrenuti. Prošle sezone, Madriđani su zabili tri pogotka u sudačkoj nadoknadi i izborili finale, ove sezone nisu bile ni blizu tome. Štoviše, sol na ranu stavili su Phil Foden i Julián Álvarez, dečki s klupe. Prvi je dodao drugom u 91. za velikih, nevjerojatnih 4-0.

Finale Lige prvaka, Manchester City – Između.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr