Iz Hajduka poručuju da je Livaja pogriješio, ali i postavljaju pitanje dvostrukih kriterija

Najvruća tema u hrvatskim sportskim redakcijama danas je ponašanje Kad Livaje nakon jučerašnje slave u finalu Hrvatskog nogometnog kupa protiv Šibenika.

Ako niste čuli, hrvatski reprezentativac pokrenuo je pjevanje uspješnih pjesama upućenih Šibeniku, a Hrvatski nogometni savez jutros je objavio kako je zbog toga pokrenuo disciplinski postupak nad splitskom ikonom. Valja još vidjeti hoće li dobiti samo novčanu kaznu, a sada se na cijelu temu oglasio i Hajduk.

“Uvredljivi navijački diskurs treba ostati na tribinama, a svi akteri na sportskim terenima, unatoč prevladavajućim emocijama, trebaju biti izuzeti iz njega”, poručili su Bijeli na svojim društvenim mrežama. “Sukladno događanjima nakon jučerašnje utakmice smatramo da je naš igrač Marko Livaja pogriješio što je pjevao pjesmu koja je izazvala povredu osjećaja ljubitelja sportskog rivala iz Šibenika kojima se ovim putem još jednom ispričavamo. Kao Klub ćemo prema svim svojim igračima koji počine bilo kakav prijestup, kao i do sada, reagirati sukladno internom disciplinskom pravilniku, a iznos ćemo donirati našem Bilom srcu. S obzirom na razinu odgovornosti i utjecaja koje imamo prema javnosti radit ćemo kontinuirano na tome da se takve stvari ne ponove.”

Međutim, imao je Hajduk i još nešto za reći, a tiče se, kako iz kluba ističu, dvostrukih kriterija u javnom prostoru.

“Nažalost, ne možemo se osvrnuti na svojevrsno ignoriranje kada se stvari dogode suprotno, konkretno u slučaju poziva na smrt najboljeg igrača lige i hrvatskog reprezentativca. Diskurs u javnom prostoru nije bio toliko izražen ni primjetan, a izostale su reakcije odgovornih institucija koje su trebale stati u zaštitu. Postavlja se pitanje dvostrukih kriterija, a samim time i odgovornosti prema osobi koja svoju ljudskost, veličinu i igračku vrijednost svakodnevno pokazuje prema svima onima koje uveseljava pristupom, neumornim fotografiranjem i izvedbama na terenu. Marko Livaja je igrač i osoba sa svim svojim manama i vrlinama koje krase njegov identitet.”

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr