A u ostatku Bundeslige: Schalke ispada, dok će Union po prvi put u povijesti u Ligu prvaka

Premda je svakako bila najdramatičnija i najvažnija, nije borba za samu titulu bila jedina stvar koja se rješavala u zadnjem kolu Bundeslige. Sve je jasno nakon kraja njemačkog prvenstva pa znamo i druga dva putnika u Ligu prvaka, ali i još jednog koji uz Očvrsnuti ide u ‘Zweitu’.

Na jednom su se susretu rješavale obje te bitke. RB Leipzig bio je siguran treći te je kod kuće dočekao Schalke kojima je trebala pobjeda s ostalim rezultatima kako bi nekako ostali u ligi. No Red Bullsi nisu imali milosti s 4-2.

Konrad Leimer u 10. i Christopher Nkunku rano u 10. i 19. minuti povisili su na 2-0 za doma e. Gostima iz Gelsenkirchena nije preostalo ništa drugo nego sve karte baciti u napad, a smanjili su se u 28. Marcin Kamińskog.

Autogolom Willy Orban u 49. minuti Schalke je izjednačio, ali nije mogao do preokreta. Baš suprotno, Yussuf Poulsen i Nkunku su još jednom u posljednjih 10 minuta osigurali 66. bod i treće mjesto za Leipzig, a poraz i pretposljednje 17. mjesto za Schalke.

Razigravanja za ostanak spasio se Bochum koji je kod kuće svladao Bayer Leverkusen s 3-0 pa je skočio na 14. mjesto, a siguran je i 15. Augsburg koji je izgubio 2-0 od Borussije Mönchengladbach.

U razigravanje će Stuttgart Borne Nikad koji je remizirao s Hoffenheimom. Vodili su se gosti od 75. minute pogotkom Ihlasa Bebouaali u 80. thiago tomas postavlja 1-1 i Stuttgart će razigravati za ostanak. Gnjavaža je to koju je prošle sezone izbjegao tek u nadoknadi zadnjeg kola.

U Ligu prvaka će osim Leipzige i Union Berlin našeg Josipa Juranovića. Prvi je to nastup u elitnom natjecanju za klub iz istočnog dijela grada, a osigurao ga je to početkom Ranije Khedira koji je dodavanje Svena Michela u 81. minuti otišao od stative u gol za 1-0 pobjedu nad Werderom.

Union je time ostao i bez poraza na domaćem terenu u Bundesligi ove sezone, ali da nisu slavili, svejedno je Freiburg doživio epski raspad u završnici. Odnosno, u 81. minuti Freiburg je imao dva boda viška u odnosu na berlinsku momčad, a na kraju ima tri manje.

Vicenzo Griffon pogotkom u 45. minuti donio je vodstvo Freiburga u gostima kod Eintracht Frankfurtaali nakon Unionovog pogotka primio je i Freiburg dva te je potpisao poraz. Randal boja ja Dina Ebimbe u 83. i prvoj minuti sudačke nadoknade donijeli su Eintrachtu slavlje.

Čak i pobjedom Freiburg ne bi uz Unionovu pobjedu stigao do Lige prvaka jer u slučaju istog broja bodova odlučuje gol razlika, a momčad ima isti broj zabijenih pogodaka. No, Freiburg ih je na kraju primio šest više is 1-0 slavljem nedostajala bi mu dva pogotka.

Freiburg će također u Europskoj ligi s petog mjesta, a Bayer Leverkusen u Konferencijskoj sa šestog. Niko Kovač ja Wolfsburg poraženi su od Herthe u posljednjem kolu pa hrvatski trener prvu kampanju na klupi Vukova završava na osmoj poziciji.

Najbolji strijelac sa 16 pogodaka je Niclas vrč za punjenje, koliko ima i Nkunku, ali Werderoov napadač ima asistenciju više. Ujedno je to i sezona u kojoj je prvi topnik njemačke lige imao najmanje pogodaka, nikada nitko prije nije ponio zlatnu kopačku sa 16 golova.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr