Puf, magija: Borussia je kiksala, a Bayern golom u 89. minuti osigurao 11. naslov zaredom!

Imala je Borussia Dortmund sve u svojim rukama posljednjeg dana Bundeslige, ali titula i 11. put u nizu ide u München. Bayern je dočekao i objeručke prihvatio novi kiks najvećih rivala te je 2-1 slavljem osigurao nastavak svoje dominacije.

Računica je uoči posljednjeg kola bila jasna: Borussia je imala dva boda viška, ali i dosta slabiju gol razliku pa je protiv Mainza mogla računati samo na pobjedu kako bi ovisila sama o sebi za osvajanje naslova nakon 10 godina.

Sve što je Bayern mogao učiniti jest svladati Köln i nadati se povoljnom rezultatu s Westfalenom. Vidim vragu, točno tako je i bilo.

Navijači u Dortmundu priredili su gostima pravi spektakl i pakao, no to je uz pritisak osvajanja naslova samo dodatno pritisnulo leđa njihovim ljubimcima koji su se na terenu morali vratiti neozlijeđeni. Judeja Bellinghama.

Bez svog ponajboljeg igrača ove sezone, Borussia je u prvih pola sata doživjela epski raspad pa je već nakon 24 minute igre imala zaostatak 0-2 uz promašen penal i objektivno izgubljenu skoro svaku šansu u osvajanju naslova.

Edimilson Fernandes izveo je korner u 15. minuti, a Andreas Hanche-Olsen najvještiji je na prvoj stativi te je pogodio bliži kut i utišao domaće navijače. Mainz, koji je nakon pobjede nad Bayernom ostvario samo četiri poraza, ponovno je bio u poziciji da odlučuje o prvaku.

Veliku priliku za povratak u utakmicu imali su domaći u 19. minuti. Raphael Guerreiro srušen je u prodoru u kazneni prostor pa je sudac nakon VAR intervencije pokazao na bijelu točku. Dužnost je preuzeo Sebastien Hallerpuca desno, ali Finn Dammen čita stranu i brani taj udarac.

Nije dugo prošlo ni od ta dva šoka na Westfalenu, a uslijedio je i treći. Karim Onisiwo našao se usamljen nakon brže akcije te ubačaja s lijeve strane pa je lako glavom pucao nisko, a Gregor Kobel nije uspio uhvatiti nezgodnu loptu, već mu se od rukavica ugurala u mrežu.

Za to vrijeme, Bayern je svoj posao odrađivao. Već u osmoj minuti Kingsley Coman fantastičnim je udarcem s kakvih 15 metara odao loptu s lijeve strane terena u suprotni gornji kut te je odmah utišao Kölnove nade u iznenađenje.

Stigao je Bayern i do drugog pogotka u 45. minuti, sjajno je Leroy Sane prošao je po desnoj strani i pogodio vratnicu, ali je taj pogodak poništen zbog igranja rukom u akciji za gol. Ipak, nakon 45 minuta posljednjeg kola Bayern je sigurno imao naslov u džepu.

Sigurno su Edin Terzićnjegov stožer i igrači zato na odmoru imali su ideju da od početka krenu u luđački napad i pokušaju rano stvoriti kao i probleme te šanse za povratak, ali Mainz je izdržao dosta dugo bez pogotka, sve do 69. minute kad je Guerreiro potvrdio da je danas od domaćih najdoraslijih zadatka i težini situacije.

Portugalac je odigrao sjajan dupli pas s Giom Reynom a on je superprecizno zabio od stative i udarcem s 15 metara u mrežu. Zato je na ulasku u posljednjih 20 minuta sve jasno: Borussiji za naslov trebaju preokret i dva pogotka.

A onda se u 81. minuti Signal Iduna Parkom prolomio delirij, i to ne zbog nečega što su izveli Žuto-crni. Naime, stotinjak kilometara dalje Serge Gnabry htio je blokirati ubačaj, ali ga je lopta pogodila u visoko podignutu ruku pa je sudac pokazao na 11 metara.

Što za Dortmund s bijele točke nije napravio Haller, jest Dejan Ljubičić u drugom dresu pa je 25-godišnji Austrijanac precizan za 1-1 u tom trenutku Borussia opet ima bod viška i naslov u džepu, a do kraja je tek 10 minuta.

Ne, ipak je u 89. minuti Gnabry dočekao svoje iskupljenje pa je upisao asistenciju titule vrijednu. Driblao je desno pa dao Jamal Muiali koji se okreće i sa 16 metara neobranjivo puca u donji desni kut za 2-1 i novo vodstvo Bayerna.

Borussia do kraja nije uspjela doći do preokreta, tek je u završnoj fazi nadoknade Niklas Sule pogodio za nedovoljnih 2-2 i izjednačenje po broju bodova, ali ne i razlike postignutih i primljenih pogodaka.

U Kölnu je do kraja ostalo 2-1, au Dortmundu 2-2, pa Bayern na kraju ima 71 bod, isto kao i Borussia uz bolju gol-razliku i može slaviti novi naslov, au Dortmundu se pitati koliko ih je prošlo u završnici sezone kada se Bayern nudio u neviđenoj krizi.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr