Leko: 'Možemo i moramo igrati na domaćem i europskom frontu, a za to nam treba 16-17 igrača'

Sinoć je završila domaću nogometnu sezonu, stigla je do naslova prvaka Dinamoa onu u kupu ugrabio je Hajduk. Splitski prvoligaš tako je ponovio lanjski uspjeh, jer je uz taj trofej opet završio na drugom mjestu u HNL-u. Zasluga je to i glavnog trenera Ivana igrakoji je za Slobodnu Dalmaciju dao odličan intervjuu kojem se dotaknuo brojnih aktualnih tema vezanih uz Bijele.

“Igralo nam je devet juniora, a ako to gledamo s financijske strane, od siječnja smo im podigli vrijednost za nekih 20 milijuna eura. Prije Dinama imali smo lošu statistiku, ali u sljedećih 13 utakmica statistika je bila bolja od njih. Tu pričam o očekivanim golovima za i protiv, očekivanim bodovima po utakmici. Nogomet je postao takav da ga se može mjeriti, jer brojke ne lažu”, rekao je Leko o protekloj polusezoni.

Dosta je minuta dao mladim igračima, no dijelom je to bilo i silom prilika, ne samo zato jer su oni to i zaslužili svojim kvalitetama. Jedan od njih je i golman Karlo Sentićkojeg je na kraju zamijenio iskusniji Ivan Lučić.

“Sigurno nije bio plan da igra devet juniora, jer ne znam koja je ekipa osvojila nešto s toliko mladih. Bio je plan nekima otvoriti vrata, pustiti ih na pripreme i onda vidjeti hoće li ući u konkurenciju. To su bili Dominik Prpić, Luka Vušković, Rokas Pukštas, Marko Capan ja Roko Brajković, Sentića nisam računao. Bio je plan s njima djelomično pokriti onih šest-sedam igrača koji su otišli i onda dovesti onih četiri-pet, što je postala poznata izjava

Moja je bila odluka da brani Lučića, možda mi je žao što je nisam odmah donio, jer je vratar pola ekipe. Ne kažem da je nama problem bio Sentić, ali mi sad imamo rezultat jer smo napravili nešto u što se vjeruje i za što postoje automatizmi rada. Dobra obrana i dobar posjed daju sigurnost i samopouzdanje, tako da smo se zbog toga odlučili za Lučića”, dodaje.

Naravno, iu ovoj je sezoni glavna pokretačka sila Hajdukove momčadi bio Marko Livajanajbolji igrač hrvatskog prvenstva.

Slika 1: Najbolji strijelac SuperSport HNL ⚽️Slika 2: Najbolji asistent SuperSport HNL ⚽️Slika 3: Najbolji igrač SuperSport HNL ⚽️🏆Jedan je kralj! 👑👑👑

Objavio HNK Hajduk Split naPonedjeljak, 29. svibnja 2023

“Lijepo je imati Marka Livaju, jer je to ekstra kvaliteta. On je nama riješio puno utakmica kad nam nisu funkcionirali automatizmi i kad smo bili u ‘banani’. I sad treba uključiti druge da bi iskoristio Livaju na najbolji mogući način, tako da je to jedan veliki plus. Nije on slučajno najbolji igrač lige”, kaže Leko.

Jedan od glavnih točaka prijepora u dosadašnjem mandatu bio je igran u sustavu 3-5-2, od kojeg je ipak odustao kada to nije donijelo željene rezultate.

“Milijun posto sam bio siguran da će to odgovarati ekipi. Ja sam bio igrao u raznim sustavima, a po onome što sam vidio u Hajduku i po komunikaciji sa svima okolo, mislio sam da je to najbolje. Nisam ja lud da ću nešto raditi ako netko u nešto ne vjeruje. Na kraju sam uzeo sve na sebe i promijenio stvari kako bi dobili malo mira. Ako ćemo analizirati, nije baš tako, ali bilo mi je lakše tako napraviti nego ‘ubiti’ igrače.”

Iako je ova sezona tek završila, već se svi pomalo okreću novoj, prije svega će na red doći novi izazovi u europskim kvalifikacijama. Kako Leko kaže, za njegovu je momčad imperativ igrati i na domaćem i na europskom frontu, a nije pitanje mogućnosti.

“Nema koliko možemo, moramo. Zato nam treba 16-17 prvi izbor igrača. Nije stvarno imati ih 20, jer to nitko nema. Znam da vam je jako dosadno kada malo ili kasno mijenjam, ali svaki put kada sam imao dobar rezultat bilo je tako. Koristiš 15-16 igrača i malo mijenjaš jer na taj način igračima daješ automatizam i samopouzdanje”, zaključio je Leko.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr