Dok ste gledali druge stvari, nogometni hipsteri uživali su u ludoj završnici belgijskog prvenstva

Ne znamo kakvi su vam inače prioriteti kada je riječ o praćenju nogometnih liga, ali vjerujemo da belgijsko prvenstvo baš i ne pratite ukoliko spadate u kalup prosječnog pratitelja tog sporta. Ne, današnju završnicu Pro lige bilo je itekako zadovoljavajuće ispratiti.

Čak su tri momčadi bile izravno za osvajanje naslova; vodeći Kraljevski Antwerpen u zadnje je kolo ušao s 46 bodova, koliko je imao i drugoplasirani Union Saint-Gilloise s nešto slabijom gol-razlikom, a treći je bio Genk s 45.

Cijelu stvar potpuno je napravio raspored koji je za kraj spojio Genk i Antwerp koji su se spremali krenuti za prvenstvo u Cegekoj Areni nadajući se pritom da će USG kiksati kod kuće protiv četvrtoplasiranog Club Bruggea koji se odavno pozdravio s naslovom. Kombinacija je bila bezbroj, ali naposljetku se svelo na ovo; Royal Antwerp osvojio je naslov u posljednjim trenucima sudačke nadoknade, svoj prvi od pradavne 1957. godine, a odlučujući gol krasno je zabio jedan poseban igrač.

No, hajde, krenimo redom. Jer, za cjelokupni rasplet iznimno je važna i ludnica koja se dogodila u Bruxellesu.

Priča je počela ovako; Genk je u 45. minuti poveo preko Tri Arokodara, a mreže su se na drugom terenu mirovale, što je značilo da je ususret posljednjeg poluvremena u sezoni upravo taj klub imao titulu u rukama. Situacija se promijenila u prvoj minuti nastavka budući da je USG poveo golom Simona Adingreno Antwerp je uzvratio Genku u 58. minuti; Girano Kerk tada je nekako podmetnuo loptu ispod Maartena Vandevoordta i gosti su došli do 1-1.

Ne, za naslov im je trebao pogoditi Bruggea, a stvari su ubrzo krenule gotovo u slijepu ulicu; Bryan Heynen Genku je vratio prednost u 75. minuti, a USG je u posljednjoj minuti svog susreta s Bruggeom ušao s minimalnom prednosti. Antwerpova titula spala je na jedno slovo.

A onda… Čudo. Koje je, pritom, nevjerojatno teško opisati, no pokušat ćemo.

Dakle, Brugge je u 89. minuti izjednačio; strijelac je bio Shon Homma koji je iskoristio neopreznost svojih čuvara i ljevicom pospremio loptu u gol. Royal Antwerpu je s takvim rezultatom svejedno trebao postići pogodak kako bi uzeo naslov, ali on nikako nije stizao, usprotivio trud. Brugge je još više počeo pomagati u sudačkoj nadoknadi budući da je Samo Noa u njezinoj trećoj minuti poentirao za potpuni preokret i paniku na Unionovu stadionu.

Loptica se prebacila na stadion u Genku gdje je domaći klub držao prvo mjesto zbog Bruggeova preokreta, a Royal Antwerp je tražio novo izjednačenje…

Napokon sam ga pronašao u četvrtoj minuti nadoknade. Toby Alderweireld, prekaljeni stoper koji je prošao sve i svašta u karijeri te se prošlog ljeta vratio u klub iz svog rodnog grada kako bi mu pomogao u posljednjim godinama, u toj je situaciji primio loptu na 20 metara od gola, namijenio se na udarac fenomenalno potegnuo. Šut je odsjeo u mreži domaćeg vratara, Antwerp je imao 2-2 i naslov prvaka, a USG je kod kuće primio još jedan gol koji ga je potpuno zakucao i riješio prvenstvo.

Što god zamislili, ne može bolje od ovoga. Nevjerojatno!

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr