West Ham je osvojio Konferencijsku ligu i osvojio svoj prvi trofej još od 1980. godine

Zapadna šunka je na europski trofej čekao od 1965., a Fiorentina još i dulje, od 1961. godine, a oba kluba su te titule osvojila u odavno ugašenoj Kupu pobjednika kupova. Nije ih dugo bilo niti u europskim finalima, pa se taj niz prekinuo večeras u Pragu, gdje su snage odmjerili u borbi za naslov u Konferencijskoj ligi.

Nakon iscrpljujuće borbe na Eden Areni, više razloga za slavlje imao je londonski sastav, slavio je s 2-1. Junak je postao Jarrod Bowenu 90. minuti pogodio je za veliku pobjedu svoje momčadi i novi europski trofej, nakon onog u Kupu pobjednika kupa iz 1965. godine.

VAŠI PRVACI UEFA EUROPA KONFERENCIJSKE LIGE. 🏆

Objavio West Ham United naSrijeda, 7. lipnja 2023

U prvom dijelu Fiorentina je bila konkretnija, iako je West Ham nešto aktivnije ušao u utakmicu. Tako su Čekićari zaprijetili u 13. minuti Declana Ricea koji je tukao s ruba šesnaesterca, no lopta je prozujala kraj lijeve stative. Uslijedila je tada nešto veća dominacija igrača u ljubičastom, lopta je češće bila ispred West Hamovih vrata, ali nije bilo nekih ozbiljnijih prigoda.

Najveća od njih stigla je tek na kraju sudačke nadoknade, kada je Luka Jović čak i zatresao suparničku mrežu. Ne, njegov pogodak je odmah poništen zbog zaleđa, koji je i potvrđen analizom u VAR-sobi. Srpski napadač bio je najbrži nakon što se lopta odbila od vratnice i pospremio je u gol, no bio je u nedozvoljenoj poziciji.

Na početku nastavka, gledali smo praktičnu situaciju na terenu, iako je sada West Ham bio nešto hrabriji te je češće izlazio na suparničku polovinu terena. To se njegovim igračima isplatilo u 62. minuti, poveli su tada s bijele točke. Tada je vrlo precizan i silovit udarac s 11 metara uputio Rekao je Benrahmanakon što je Fiorentinin kapetan Cristiano Biraghi rukom odnio loptu ispred Bowena.

Za Alžirca je to treći zgoditak u ovom natjecanju, iz jedanaesterca je bio precizan iu polufinalu protiv da. Ne, nije dugo trajalo vodstvo West Hamova, nakon samo pet minuta rezultat je poravnao iskusan Giacomo Bonaventure. Glavom mu je loptu spustio Nikole Gonzálezbivši Milanov vezni igrač znalački je naciljao daljnji dio gola, odnosno onaj izvan dosega golmana Alphonsea Areola.

Taman kada se mislilo da će utakmica otići u produžetke, jer nije bilo konkretnih prilika, londonska momčad ponovno je povela. Stvorio je sjajnu asistenciju za Bowena Lucas Paqueta, gurnuo ga je praktički u matnu situaciju. Engleski ofenzivac je nakon utrke s braničima izašao pred golmana Terracciana kamen te ga je bez problema matirao.

Nastalo je tada ogromno slavlje na tribinama praškog stadiona, ali i na travnjaku, gdje se okupila čitava momčad i klub West Hamova. Prekinut je tako nakon čak 42 godine, kada je ovaj klub osvojio svoj posljednji naslov, tada u FA Cupu. Konačno će tako moći otvoriti i nadopuniti svoje trofejne vitrine, a uz to će biti nagrađeni i nastupom u Europskoj ligi iduće sezone.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr