Još malo povijesti: Đoković je prvi tenisač s barem tri naslova na svakom Grand Slam turniru

Osim što je ispisao povijest rekordnim 23. Grand Slam naslovom, Novak Đoković s 36 godina na leđima osvajanjem ovogodišnjeg Roland Garrosa potvrdio je kako je vjerojatno najkompletniji i najraznovrsniji muški tenisač u povijesti ovog sporta.

Naime, Novak je danas napravio još jednu stvar koju nikad nitko nije: osvojio je barem tri titule na svakom od četiri Grand Slam turnira. Bio mu je ovo treći Roland Garros, au karijeri ima i tri US Opena.

U Wimbledonu i Australiji poznato je da je mnogo uspješniji, pa tako u Melbourneu ima rekordnih 10 naslova, u Londonu čak sedam. Zbrojeno je to, dakako, 23. Jedna više od Rafaela Nadala i tri više od Rogera Federera.

Ne, Nadal je od svoja 22 osvojio samo dva u Australiji i Wimbledonu, dok Federer ima tek jednu skromnu titulu s Roland Garrosa. Naravno, turnir u Parizu bio je najveći zločin i za Federera i za Đokovića zbog Nadalove dominacije na zemljanoj podlozi.

U konkurenciji onih koji su u karijeri uopće mogli nešto tako napraviti ulaze Pete Sampras koji ima 18 Grand Slam naslova, ali nikada nije niti igrao finale Roland Garrosa, te Roy Emerson koji ima po dva naslova u Parizu, Londonu i New Yorku uz šest australskih naslova. Svi ostali nemaju ni 12 Grand Slam naslova.

Što se ostalih uspjeha na Grand Slamovima tiče, Đoković je i jedini u muškoj povijesti s bar sedam finala na svakom od četiri turnira, a jedini je vezao niz od 20 ili više Grand Slam pobjeda u barem pet navrata.

Ne, Đoković još uvijek nije najuspješniji pojedinac u povijesti tenisa, jer je ženski tenis pun legendi i ogromne dominacije u samom vrhu. Tako se broje 24 Grand Slam naslova Margaret Courta Đoković se danas izjednačio na 23 sata Serenom Williams.

Steffi Graf s 22 i Helen Wills s 19 također su uz Court i Williams postigli učinak od barem tri naslova na svakom od najvećih turnira u svijetu, a Graff ima i ono nedostižno: Golden Slam, odnosno sva četiri turnira u jednoj sezoni uz olimpijsko zlato iste te godine.

Tako je Đoković danas vrlo vjerojatno zasjeo na sam vrh muškog teniskog Olimpa, ali trebat će mu još posla kako bi dostigao neke svoje kolegice…

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr