Pariška vrata: Ruud još nije dorastao, Novak Đoković slavi 23. Grand Slam naslov u karijeri

Novak Đoković još je jednom ispisao tenisku povijest. Prema očekivanjima, Casper Ruud u finalu Roland Garrosa nije bio dorastao suparnik pa je srpski tenisač s 3-0 u setovima uzeo svoj treći pariški Grand Slam, ali i 23. titulu s četiri najveća turnira u svijetu.

Time se odvojio od Rafaela Nadala koji je ostao na 22, dok je Roger Federer na 20. Jasno, to ujedno i znači rekord po broju osvojenih Grand Slam titula, ali već odavno smo navikli da članovi ‘Velike Trojke’ taj rekord samo pomiču.

Đoković će se ovom pobjedom i naslovom vratiti i na prvo mjesto ATP ljestvice te će od ponedjeljka opet biti prvi svjetski reket. S druge strane, Ruud je drugu godinu u nizu došao do finala u Parizu, ali još jednom u finalu gubi bez osvojenog seta.

Prošle sezone bolji je u tri seta bio Rafael Nadal, a ovaj put mu je to napravio Đoković. Ne, nije srpski velikan imao tako lak posao u prvom setu. Ruud je krenuo odlično i odmah je napravio pauza te je poveo s 3-0 u prvom setu. I to je bilo to jer ostatak pripada Novaku.

Vratio se Đoković breakom i stigao je do 4-4, a onda je imao i 30-40 te priliku za novi pauza. Ruud je to ipak spasio, pa idemo u trinaesti gem, gdje Đoković pokazuje svoju nadmoć i kvalitetu i deklasira Norvežanina sa 7-1.

Drugi je set bio jednosmjerna ulica. Đoković je oduzeo servis suparniku za 2-0 i tu je prednost zadržao do samog kraja za 6-3. Čak je bliže Đoković bio drugom pauza kod 5-2 nego li Ruud nekakvoj nadi i povratku, ali četvrti reket svijeta u trećem je setu ipak zaprijetio.

Odnosno, držao se bolji izraz od zaprijetio. Čuvao je Ruud svoj servis u nadi da će stići do nove prilike neodlučeno, jer druge strane nije imao priliku oduzeti servis. Đoković je svoje dočekao kod 5-5 i napravio break bez Ruudova poena, a potom mirno odservirao za meč i naslov.

Sve skupa trajalo je nešto više od tri sata, a na kraju svega Đoković uzima i drugi Grand Slam sezone. Ubrzo će i Wimbledon i teško je zamisliti da mu itko može zaprijetiti na travi kad je u ovakvoj formi.

Ruud se profilirao kao jedan od najboljih svjetskih tenisača na zemlji, ali se ipak čini da će za premijernu Grand Slam titulu morati čekati silazak onih najvećih s pozornica…

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Ovaj je članak dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku za istraživačke serije odaberite jedan od paketa.

Više o temiIzvor: Telesport.hr