Zrinjski je uspio

Danas tek igra prvu utakmicu doigravanja za plasman u Europa ligu i još uvijek ne znamo što će i gdje napraviti, ali Zrinjski je već sad uspio.

Prvak Bosne i Hercegovine, s klupe predvođen hrvatskim trenerom Krunoslavom Rendulićem, napravio je ono što je, prije svega, sam pred sebe postavio kao cilj. Napravio je ono što je priželjkivao i što je planirao. Prvak Bosne i Hercegovine će čitavu jesen provesti igrajući u Europi i bit će prvi predstavnik BiH u grupnoj fazi eurokupova u povijesti te zemlje. I to jest, samo po sebi, povijesni uspjeh.

Zrinjski je napravio i ono što smo svi očekivali od njega da napravi. Bez obzira na činjenicu da Premijer liga BiH nikad ranije nije imala klub u ovoj fazi natjecanja, ipak je bilo realno očekivati da se konačno napravi taj iskorak. Bilo je logično očekivati ne samo zbog činjenice da se sustav natjecanja promijenio i da je prilagođen prvacima zemalja slabijeg rejtinga, kako bi ih se u konačnici nagradilo za ono što naprave tijekom čitave prethodne sezone, nego upravo zbog svega onoga što Zrinjski jest napravio prethodne sezone. A Zrinjski je u tom periodu potvrdio kvalitetu, potvrdio je dominaciju u domaćem prvenstvu i potvrdio da ima kontinutet dobrog rada. To je plasman u grupnu fazu automatski postavilo kao imperativ, jer, da se ne lažemo, sasvim je realno od tako kvalitetne i dominantne ekipe očekivati da izbaci predstavnike Armenije i Islanda.

No, što sada čeka Zrinjski?

Zrinjski će do sredine prosinca, kad se službeno zatvara polusezona u BiH, odigrati ukupno 36 utakmica. S tim se nitko u BiH još nije susreo

Prije svega, očekuju ga dvije najlakše utakmice sezone, barem u kontekstu pritiska i očekivanja. Zrinjski protiv LASK-a u doigravanju Europa lige nema apsolutno ništa izgubiti i za njega je ovo win-win situacija, nakon koje u klubu mogu biti samo sretni i zadovoljni. Naravno, plasman u Europa ligu značio bi više novca iz nagradnog fonda i vjerojatno mnogo atraktivnije suparnike, značio bi mnogo i za samopouzdanje, pogotovo za jačanje renomea, ali i Konferencijska liga bi bila sasvim dovoljno atraktivna mostarskoj publici, a možda bi otvorila i priliku više kadaje u pitanju kompetitivnost i borba za bodove. Jer, opet, od ekipe na ovoj razini i s kontinuitetom kakav Zrinjski ima, nije nerealno očekivati da ostvari solidan rezultat u takvoj konkurenciji.

S poslovne, odnosno organizacijske strane, Zrinjski je plasmanom u grupnu fazu stvorio sebi sve preduvjete da se dodatno odvoji od domaće konkurencije i suvereno zavlada domaćim nogometom na duže staze. Zapravo, dugoročno gledano, jasno je da Zrinjski sebi ovim osigurao — bolje reći potvrdio ili učvrstio — važnu ulogu u domaćem nogometu i u budućnosti. Sama UEFA-ina nagrada zatvorila bi budžet barem pola klubova iz Premijer lige BiH zajedno, što dovoljno govori o tome što ona Zrinjskom omogućuje na financijskom planu. Nema sumnje ni u to da će prvak BiH automatski postati atraktivniji na tržištu, pogotovo igračima iz regije koji se u BiH više ne smatraju strancima, što će klubu omogućiti da dodatno podigne kvalitetu.

Zrinjski će tako sasvim sigurno imati ogromnu prednost u odnosu na sve ostale i to bi mu trebalo biti dovoljno da napravi uvjete za dominaciju na domaćoj sceni u idućih desetak godina. No, koliko će ova sezona biti veliki test za klub, toliko će biti test i za najbližu konkurenciju, koja će morati odgovoriti na pitanje je li u stanju onemogućiti Zrinjski da domaće prvenstvo pretvori u jednosmjernu ulicu.

Dakle, nema nikakve sumnje da će Zrinjski učiniti apsolutno sve da u nastavak sezone uđe spreman, s mnogo širim i boljim rosterom nego ikad ranije. Nema sumnje da će uskoro u Rendulićevu svlačionicu stići ozbiljna pojačanja, ali momčad ipak čekaju stvari s kojima se nitko u BiH još nije susreo.

Tako će od prvog kola kvalifikacija Lige prvaka pa do sredine prosinca, kad se službeno zatvara polusezona u BiH, odigrati ukupno 36 utakmica. Pred Zrinjskim je, od danas, još osam sigurnih utakmica u europskim natjecanjima, 18 utakmica domaćeg prvenstva te dvije utakmice kupa. Prema trenutnom rasporedu, koji će se itekako mijenjati tijekom prvenstva — ne računamo li reprezentativne pauze u kojima ima ‘slobodna’ tri vikenda i dvije srijede — Zrinjski trenutno ima tri otvorena termina, ali i tri utakmice koje sigurno mora nadoknaditi — dvije u kupu i 8. kolo prvenstva koje je planirano za srijedu.

Za usporedbu, Željezničar — kojeg bi u tom 8. kolu trebao dočekati — u prvoj će polovici sezone odigrati 25 utakmica. Sarajevo i Borac, uključujući već završene europske avanture, imaju po 23, dok ostali premijerligaši imaju, prođu li svi prvo kolo kupa, maksimalno 21, čak 15 manje od Zrinjskog.

U Sarajevu, koje je već promijenilo trenera i sportskog direktora i na ta mjesta instaliralo Simona Rožmana i Senijada Ibričića, itekako su svjesni važnosti ove sezone. U ovom klubu, koji je godinama u privatnom vlasništvu, već dugo ulažu mnogo s ciljem da naprave upravo ono što je napravio Zrinjski, pa tako i ove sezone imaju daleko najskuplju i na papiru možda i najbolju ekipu. No, na Koševu znaju da je jedini način da u budućnosti održe korak za Zrinjskim taj da preuzmu njegovo mjesto na tronu i ponove njegov uspjeh iduće sezone u Europi. Istom mišlju vode se i u Banjaluci, gdje Borac ima velike ambicije, nešto manje novca i kvalitete, ali i — ako je suditi prema zadnjih nekoliko sezona — možebitne druge vjetrove u leđa.

Željezničar, Široki Brijeg, Tuzla City i Velež spadaju u red klubova koji su u posljednje tri godine igrali u Europi i u ovu sezonu su ušli s istom ambicijom i sasvim solidnim momčadima, što ih u ovom trenutku, ako ništa drugo, čini dostojnom konkurencijom trima momčadima koje su financijski i kvalitetom ispred njih. Činjenica je opet da nitko od ovih sedam klubova, osim Zrinjskog u zadnje dvije godine, već dugo vremena nije u stanju odvojiti se i napraviti ogromnu razliku u odnosu na one koji su projicirani u borbi za ostanak, što je ligu zapravo oduvijek činilo mnogo neizvjesnijom nego sve ostale u regiji.

No, bez obzira na realne izazove i probleme, bez obzira na konkurenciju koja je svjesna uloga koji nosi ova sezona, Zrinjski je i dalje taj koji u utrku ulazi sa ogromnom startnom prednošću.

Činjenica je da će ta utrka biti potpuno drugačija, ali iako igrači nemaju iskustvo igranja ovakve sezone, oni imaju privilegiju da budu prvi koji će je odigrati i postaviti standarde za budućnost. Oni su plasmanom u grupnu fazu napisali novu stranicu povijesti klupskog nogometa u BiH, ali i automatski domaće prvenstvo doveli do prijelomne točke na kojoj su ranije bile i sve druge slične zemlje. Nakon najlakše utakmice protiv LASK-a čeka ih mnogo onih težih i ozbiljnijih, ali Zrinjski je već sad uspio.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim
serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim
serijalima, odaberite jedan od paketa.

Više o temi

Izvor: Telesport.hr