Vatreni natrpali Latviju

Nije bilo nikakve dileme na Rujevici, Hrvatska je svoj posao u trećem ispitu kvalifikacija za Euro 2024 odradila maksimalno ozbiljno i dobro te je deklasirala Latviju s visokih 5-0. Time nakon tri utakmice ima sedam bodova u skupini D kvalifikacija za europsku smotru u Njemačkoj.

Možda su se neki bojali da će dugo Vatrenima trebati za probijanje latvijskog bloka, ali da tako ne bude pobrinuo se Bruno Petković. Već u drugoj minuti se Joško Gvardiol dobro postavio i izborio slobodnjak na nekih 25 metara, a Dinamova ‘devetka’ majstoriski je taj udarac poslala pod rašlje za hrvatsko vodstvo već nakon tri minute igre.

Mnogo je lakše bilo nakon toga Hrvatskoj zagospodariti travnjakom. Suparnik je ograničen na svojih 30 metara i na obranu, a Vatreni prijete uglavnom s lijeve strane gdje dobro kombiniraju Ivan Perišić i Borna Sosa.

Iz jedne od takvih akcija ubrzo je pao i drugi gol. Igrala se 11. minuta kada je Perišić biciklom slomio čuvara pa poslao ubačaj u peterac, a tamo Petković i latvijski golman u gužvi odbijaju loptu na sedam metara, ali samo do Luke Ivanušeca koji je lako pogodio i zabio svoj drugi reprezentativni pogodak.

Nije tu stala Hrvatska, nastavila je nasrtati i nizati kombinacije, udarce i ubačaje. Tako Vatreni imaju par ubačaja koji su odbijeni pa Ivanušecov udarac u 19. minuti, a u 22. Andrej Kramarić solidno pokušava iz daljine.

Dobru šansu u 26. Ivanušec je zapucao u blok s ruba kaznenog prostora, a u nastavku akcije Luka Modrić sjajnom loptom u prostor nalazi Kramarića, ali ovaj iskosa tuče u bliži kut, no samo u vratara iz odlične situacije.

No, u 29. stiglo je i upozorenje u vidu latvijske kontre. Roberts Uldriķis prevario je Josipa Šutala i sjurio se na hrvatski gol, ali pokušao je prebaciti Dominika Livakovića koji to čita i čuva praznu mrežu.

Nakon toga pa do završnicepoluvremena, program po starom. Hrvatski posjed, javljaju se Perišić i Kramarić pokušajima, a onda je ipak u smiraj prvog dijela pao i drugi gol. Perišić opet lomi na lijevoj strani, a sada šalje maestralnu nisku loptu na drugu stativu gdje je sam ostao Petković i lako pogodio.

Modri napadač tako je na Rujevici stigao i do lijepe brojke, zabio je svoj okrugli 10. pogodak za Vatrene. Moglo je do odmora biti i 4-0, raspoloženi Perišić opalio je s 20 metara, ali tik pokraj spojnice pa je na poluvremenu ugodnih tri razlike.

Silovito je krenulo i u drugom poluvremenu pa u 48. Modrić dolazi u sjajnu poziciju s 13 metara i gađa, uz pomoć vratara Nilsa Purinša, u gredu pa Kramarić iz odbijanca nakon okreta šalje loptu u blok, a Modrić iz drugog pokušaja nebu pod oblake pa su Vatreni propustili priliku da pogotkom otvore i nastavak.

Dobru priliku za 4-0 ima i Ivanušec u 52. minuti nakon lijepe kombinacije s Petkovićem, ali njegov udarac s 14 metara završio je u rukama vratara. U 58. je opet zaprijetila Latvija, po drugi put na utakmici. Ubačaj s desne strane jako dobro je glavom prema vratima skrenuo Raimonds Krollis, ali Livaković je na mjestu.

Kao da su se Hrvati opustili u posljednjih pola sata, krenule su izmjene i miješanje sastava pa u 64. Latvija ima novu šansu. Sada je Jānis Ikaunieks pobjegao Domagoju Vidi, ali Livaković je opet siguran i nema gostujućeg pogotka u Rijeci. To kao da je trgnulo Vatrene koji su ubrzo dali gol. U 68. je slobodnjak s lijeve strane izveo Borna Barišić i tek što je ušao ubačajem pronalazi Kramarića na drugoj stativi, a ovaj gađa golmanu kroz noge za 4-0.

Nastavila je Hrvatska i nakon toga napadati, tražila se ‘petarda’ pa su udarce sa solidne distance upisali opet Perišić pa i Josip Juranović, a petarda je pukla i radio zasvirao u 78. minuti. Otvorio se silan prostor i Mario Pašalić je povukao, sjurio se s lijeve strane u sredinu pa silovito raspalio u suprotni kut za 5-0.

Mogao je pasti i šesti u 84. minuti nakon još jedne kombinacije iz prekida pa Barišićevog ubačaja koji je Šutalo dočekao potpuno sam, ali pucao je slabo i točno u vratara. U 87. Juranović pokušava silovito s 15 metara iskosa, ali je lopta okrznula nekoga i tik uz vratnicu otišla u korner.

Nije na kraju pao taj šesti, ali i 5-0 bit će dovoljno. Latvija je apsolvirana, a 10. bod tražit će se kod Armenije u gostima u ponedjeljak.

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim
serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim
serijalima, odaberite jedan od paketa.

Više o temi

Izvor: Telesport.hr