Ildefons Lima ima 43 godine, za Andoru je debitirao davne 1997., a oprostio se tek danas

Vjerujemo da ne pratite andorski nogomet — iako znamo da naše vijesti čitaju svakakvi luđaci — no ako to činite, onda ste sigurno čuli za Ildefonsa Limu.

Prava legenda andorske reprezentacije danas ima 43 godine i u dobi je kada svi njegovi vršnjaci više ne igraju ozbiljan nogomet. Međutim, on je i danas trčao terenom u susretu Andore i Bjelorusije na Estadi Nacionalu. Stoper rodom iz Barcelone ušao je u igru u petoj minuti sudačke nadoknade i pomogao svojoj reprezentaciji u osvajanju boda, a to su mu bile i posljednje minute u andorskom dresu.

Naime, legendarni Lima odlučio se oprostiti nakon 135 utakmica i 11 golova koliko je skupio za Andoru u više od 26 godina aktivnog igranja za nacionalnu momčad. Ne, nismo pogrešno napisali; Lima je svoj debi za Andorce upisao 22. lipnja 1997. godine u prijateljskoj utakmici s Estonijom i pritom zabio u porazu od 4-1, a otad pa do danas redovito je nastupao za tu zemlju.

Today my last career game in Andorra ⚽️🇦🇩👋🏻 vs Belarus 🇧🇾… #andorra #euro #weareandorra #jomaplayer #26years 📸 @Fedandfut pic.twitter.com/DaL3EuIiiU

— Ildefons Lima Solà 🇦🇩 (@ildelima6) September 9, 2023

U lipnju je postao najstariji igrač koji je ikad potrčao terenom u kvalifikacijama za Euro, a sada je odlučio kako je došlo vrijeme za rastanak. Lima je s Andorom, koja je godinama slovila za jednu od najslabijih svjetskih reprezentacija, proživio stvarno svašta, a u posljednjih par godina svjedočio je pomacima u rezultatima; Andorci trenutno bilježe dva boda nakon pet odigranih utakmica u grupi sa Švicarskom, Rumunjskom, Izraelom, Bjelorusijom i Kosovom, a niti jedan suparnik dosad ih nije uspio rasturiti kao što je to nekoć bila norma.

Lima je kao kapetan i rekorder prošao put 125. do 206. reprezentacije na FIFA-inu rankingu, a onda doživio ponovni uspon do sadašnjeg 154. mjesta. Proživio je i najteže poraze poput onih od Češke (8-1) 2005. godine te od Hrvatske i Portugala (7-0) 2006. i 2020., ali i najveće pobjede kao što je ona nad Mađarskom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Igrao je međunarodni nogomet u četiri različita desetljeća, s čime se mogu pohvaliti još samo dva Europljanina, Billy Meredith i Jari Litmanen.

Inače, Lima je još uvijek aktivan na klupskom planu pa nastupa za Andorru B, a u dugoj karijeri promijenio je sam niz klubova od kojih su najzvučniji Rayo Vallecano, Las Palmas i Triestina.

Da netko sada kaže kako će nacionalni stadion u Andori jednog dana nositi ime po njemu, mogli bismo se okladiti na taj ishod…

Pročitali ste sve besplatne članke ovaj mjesec.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim
serijalima, odaberite jedan od paketa.

Ovaj članak je dostupan samo pretplatnicima.

Za neograničeno čitanje Telesporta i podršku istraživačkim
serijalima, odaberite jedan od paketa.

Više o temi

Izvor: Telesport.hr