Hrvatska – sve što želite znati

croatiaHrvatska je zemlja smještena u sjevernom dijelu Sredozemlja. Srednje je velika zemlja, koja graniči sa Slovenijom i Mađarskom na sjeveru, a na istoku sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Ove susjedne zemlje su zajedno sa Hrvatskom bile dio jedne cjeline koja je prekinuta ratom. Sačinjavale su Jugoslaviju. Jedan od susjeda je i Italija, sa kojom dijeli morsku granicu, Jadransko more.

Hrvatska ima šest zemalja susjeda, na kopnu i moru.

Glavni grad Hrvatske je Zagreb, koji ujedno predstavlja ekonomsko, političko i trgovačko središte zemlje. Današnja Hrvatska podijeljena je na dvadeset županija i svaka ima župana na čelu. Takva podjela zemlje izvršena je nakon usvajanja novog Ustava 1990. godine. Grad koji je izdvojen iz podjele je grad Zagreb, pa se računa kao posebna cjelina.

Središnja Hrvatska, Slavonija i dio Panonske nizine imaju brežuljke i jezera, Lika i Gorski Kotar poznati su po pošumljenim šumama a Istra, Sjeverno Primorje i Dalmacija po kamenitoj obali. Hrvatska je zemlja bogata otocima, uvalama, zaljevima. Ima i dva poluotoka Istru i Pelješac. Otok Krk mostom je spojen s kopnom.

Klima u Hrvatskoj je sredozemna u obalnom području i kontinentalna u unutrašnjosti zemlje, što znači da su zime hladne i duge. Jadranska obala je jedna od najsunčanijih na Sredozemlju, što posebno pogoduje gostima koji dolaze iz hladnijih sjevernih zemalja. Nije čudno da je turizam jedna od glavnih privrednih grana i da predstavlja glavni izvor prihoda za veliki dio stanovništva.

Službeni jezik u Hrvatskoj je hrvatski, piše se latiničnim pismom, valuta je kuna, najveći dio stanovništva je kršćanske vjere.

Hrvatska kao zemlja postoji nedugih 25 godina, nakon što je 45 godina bila dio federalne države Jugoslavije. Hrvatska je poznata kao topla zemlja, gostoljubivih ljudi, bogate prošlosti, koja se ponosi svojim prirodnim bogatstvima. Hrvatska predstavlja drugačiju zemlju od ostalih, zemlju gdje žive različite kulture. Zemlja je koja se ponosi sportskim i znanstvenim dostgnućima. Jedna tako mala zemlja ima mnogo znanstvenika i sportaša koji su uspješni u svijetu i s ponosom predstavljaju svoju zemlju.