Ako planirate dolazak u Istru, svakako potražite neku tradicionalnu konobu ili oštariju gdje će vam ponuditi jedan tradicionalni specijalitet, istarsku supu. Ovdje namjerno stoji izraz specijalitet, jistarska supaer je vrlo teško kod supe odrediti je li riječ o jelu ili piću, a ako pročitate jedan od recepata za supu, na primjer istarska supa, shvatit ćete zašto je tako.
Istarska supa priprema se od davnina, i to najčešće zimi na otvorenim ognjištima koja su nekad bila sastavni dio svake kuće. Riječ je o jednostavnom energetskom napitku za koji vam treba crno vino, najbolje pravi istarski teran, komad kruha, malo šećera, papra i maslinovog ulja. I, naravno, treba vam bukaleta, glineni ćup iz kojega se u Istri od davnina pije vino.
Sama je priprema vrlo jednostavna. Počinje tako da se nekoliko kriški kruha debelih oko jedan centimetar prepeče na gradelama. U bukaletu se stavi par žlica šećera, malo papra i malo maslinovog ulja. Ova smjesa se može zaliti zagrijanim vinom, dok se u nekim mjestima vino ulijeva hladno, a onda se smjesa grije tako da se u nju uroni žarač koji se ugrije u vatri koja gori na ognjištu. U takvu toplu tekućinu stavlja se prepečeni kruh, a sama supa se konzumira tako da se sa žlicom uzima kruh. Može se i otpiti malo tekućine koju kruh nije popio, odnosno “posupao”, kako se kaže u Istri.
Uz male preinake u supi možete uživati i kod kuće, čak i ako nemate ognjište i bukaletu. Ono što je bitno su vrhunski sastojci, pa ako želite pokušati napraviti supu, svakako nabavite neki dobar istarski teran i kvalitetno maslinovo ulje. Ovaj energetski napitak nekad je hranio istarskog seljaka i težaka, davao se bolesnicima kako bi se brže oporavili, a danas je neizostavan dio raznih, pogotovo zimskih okupljanja u istarskim konobama. Uistinu, ništa bolje ne zagrije čovjeka dok vani brije bura od dobrog društva, vatre na ognjištu i bukalete s istarskom supom koja kruži prostorijom.