Maraskino je poznati liker od višnje maraske. Receptura zadarskog likera prvi put je zabilježena na početku 16. stoljeća. Liker su prvi pripravili upravo ljekarnici tog zadarskog samostana i to pod nazivom “Rosolj”. Ime je kasnije promijenjeno u Maraschino jer se dobiva iz esencije zrelih plodova dalmatinske višnje maraske i njezinih grančica. Pripisivana su mu ljekovita svojstva i bio je dostupan samo rijetkima i povlaštenima. Tajna okusa Maraschina počela je buditi zanimanje s pojavom prvih destilerija u Zadru. Kasnije se u Zadru razvila proizvodnja likera Marachina. Maraschino je krenuo u svijet pokazati svoj jedinstven i nenadmašan okus. Morskim putevima stizao je u sve važnije europske luke i prijestolnice. Nije prošlo dugo da bude prihvaćen i omiljen na svim europskim dvorovima a uputio se i put Amerike, Kanade, Australije. Svojim posebnim okusom osvojio je Napoleona Bonapartea koji je uživao u njegovim kapljicama, obožavali su ga i francuski kraljevi, ruski car, britanski kralj George. Tijekom svih stoljeća svog postojanja Maraschino iz Zadra bio je i ostao ponajprije piće elite.

Sama tehnologija proizvodnje i zaštita imena Maraschino zasnovana je na kvaliteti višnje maraške koja najbolje uspijeva upravo na hrvatskom dalmatinskom području a uz plod se višnje maraške koristi se list i grančice maraške. Takav plod ne postoji nigdje u svijetu a i recept je strogo čuvana tajna. Tajnu recepturu ovog neobičnog likera bez boje, iznimne arome i mirisa znaju samo direktor proizvodnje i glavni tehnolog u Zadru. Zadarski maraschino od svih hrvatskih alkoholnih pića najpoznatiji je brend koji Hrvatska može ponuditi. Prodaje se i kao izvorni suvenir. Nudi se i pije u bezbroj kombinacija s ginom, rumom, tekilom.. Njegov je okus jedinstven i neponovljiv ako se pije sam. Maraschino je liker koji često određuje i okus sladoleda, slastica i voćnih kupova. Uvršten je u popis u popis autentičnih hrvatskih suvenira što dovoljno govori o njegovoj posebnosti i važnosti.